Palinurus elephas és l'espècie de llagosta més comuna al Mar Mediterrani. Els seus noms populars són llagosta europea,[1] llagosta comuna,[2] llagosta mediterrània[3] i llagosta vermella.[4] Descrita per Fabricius el 1787, va ser classificada com a Palinurus vulgaris per Latreille (1804), i com a Palinurus quadricornis per Grube (1861). Posteriorment es va veure que eren la mateixa espècie.
Els exemplars de Palinurus elephas poden arribar fins a 60 cm de llargada,[1] però habitualment no passen dels 40 cm,[2] i es troben a la part oriental de l'Oceà Atlàntic, des del sud de Noruega al Marroc, i també al Mar Mediterrani, excepte en l'extrem oriental.[2] Viuen en costes rocoses per sota la zona de marea.[1] Són nocturnes i s'alimenten de cucs petits, crancs o animals morts, i durant el dia s'amaguen entre les roques o en coves.[3] Presenten una fase larval especialitzada en la dispersió anomenada larva filosoma.
Molt apreciada gastronòmicament, es pesca en tot el Mar Mediterrani, i menys intensivament a les costes atlàntiques de Portugal, França i Anglaterra.[2] El plat més conegut és la caldereta de llagosta i té un especial reconeixement la que es pot menjar en els ports menorquins de Fornells i Ciutadella, o en els mallorquins d'Alcúdia, Cala Rajada i Andratx.[5]
Palinurus elephas és l'espècie de llagosta més comuna al Mar Mediterrani. Els seus noms populars són llagosta europea, llagosta comuna, llagosta mediterrània i llagosta vermella. Descrita per Fabricius el 1787, va ser classificada com a Palinurus vulgaris per Latreille (1804), i com a Palinurus quadricornis per Grube (1861). Posteriorment es va veure que eren la mateixa espècie.
Els exemplars de Palinurus elephas poden arribar fins a 60 cm de llargada, però habitualment no passen dels 40 cm, i es troben a la part oriental de l'Oceà Atlàntic, des del sud de Noruega al Marroc, i també al Mar Mediterrani, excepte en l'extrem oriental. Viuen en costes rocoses per sota la zona de marea. Són nocturnes i s'alimenten de cucs petits, crancs o animals morts, i durant el dia s'amaguen entre les roques o en coves. Presenten una fase larval especialitzada en la dispersió anomenada larva filosoma.
Molt apreciada gastronòmicament, es pesca en tot el Mar Mediterrani, i menys intensivament a les costes atlàntiques de Portugal, França i Anglaterra. El plat més conegut és la caldereta de llagosta i té un especial reconeixement la que es pot menjar en els ports menorquins de Fornells i Ciutadella, o en els mallorquins d'Alcúdia, Cala Rajada i Andratx.
Palinurus elephas