L’atzavara,[1] pita,[2] pitera,[3] donarda (Mallorca), pitrera (Eivissa) o figuerassa[4][5] (Agave americana) és una planta plurianual originària de Mèxic, on es coneix amb el nom de magüey, i cultivada arreu del món. Les seves fulles, de fins a dos metres de llargada, generalment de color verd clar o blavenques, carnoses i dures, creixen des del sòl mateix i formen una roseta que pot arribar a tenir un diàmetre de quatre metres. El nom comú català "atzavara" prové de l'àrab magrebí aṣ-ṣabāra, que designa el sèver o suc de l'àloe. Està documentat des de l'inici del segle XVI. El nom científic "Agave" és la forma femenina de l'adjectiu grec "agauós", que significa 'meravellós, admirable'. La figuerassa ha estat inclosa al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores.[6]
L'atzavara només floreix una vegada al llarg del seu cicle vital (és, doncs, una planta monocàrpica) i, quan ho fa, creix del seu centre una llarga tija de fins a vuit metres coronada per una panícula de grans flors grogues. La planta mor després de la floració.[7] El seu cicle vital sol durar uns 25 anys.
Per destil·lació dels sucs fermentats de la planta (pulque) s'obté el mescal, que en general és el nom que reben els destil·lats d'extractes fermentats d'agavàcia, exceptuant el tequila, que és un destil·lat amb denominació d'origen d'una àrea concreta, fet a partir de l'espècie Agave tequilana (o Agave Weber).
L'atzavara és una planta robusta formada per grans rosetes de fulles grisenques molt gruixudes i suculentes que poden arribar a fer fins a 2 m de llarg i 25 cm d'ample. Les fulles presenten el marge espinós i estan acabades per una dura punxa. Les flors apareixen a l'estiu sobre una llarga tija llenyosa que pot assolir fins als 10 m d'alçada. Les flors s'agrupen en inflorescències en forma de raïm piramidal. Són de color verd glauc i arriben a fer més de 7 cm. El fruit és una núcula d'uns 3 cm de llarg per 1 cm d'ample.
Aquesta planta és d'origen americà. Va ser introduïda a Europa al principi del segle XVI pels conqueridors espanyols i des d'aleshores ha estat cultivada a casa nostra amb fins ornamentals.
A la província d'Almeria se n'aprofiten les tiges florides per a fer escales.
La flor de l'espigó de l'atzavara s'anomena ballador o teixidor perquè al més petit moviment els estams es belluguen. La canya o espiga que fa l'atzavara abans de morir és el teixidor.[8][9]
Al barranc de Torrent de nit, terme municipal de Picanya, País Valencià
L’atzavara, pita, pitera, donarda (Mallorca), pitrera (Eivissa) o figuerassa (Agave americana) és una planta plurianual originària de Mèxic, on es coneix amb el nom de magüey, i cultivada arreu del món. Les seves fulles, de fins a dos metres de llargada, generalment de color verd clar o blavenques, carnoses i dures, creixen des del sòl mateix i formen una roseta que pot arribar a tenir un diàmetre de quatre metres. El nom comú català "atzavara" prové de l'àrab magrebí aṣ-ṣabāra, que designa el sèver o suc de l'àloe. Està documentat des de l'inici del segle XVI. El nom científic "Agave" és la forma femenina de l'adjectiu grec "agauós", que significa 'meravellós, admirable'. La figuerassa ha estat inclosa al Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores.
L'atzavara només floreix una vegada al llarg del seu cicle vital (és, doncs, una planta monocàrpica) i, quan ho fa, creix del seu centre una llarga tija de fins a vuit metres coronada per una panícula de grans flors grogues. La planta mor després de la floració. El seu cicle vital sol durar uns 25 anys.
Per destil·lació dels sucs fermentats de la planta (pulque) s'obté el mescal, que en general és el nom que reben els destil·lats d'extractes fermentats d'agavàcia, exceptuant el tequila, que és un destil·lat amb denominació d'origen d'una àrea concreta, fet a partir de l'espècie Agave tequilana (o Agave Weber).