Sivhauk (Circus aeruginosus) er en rovfugl. Den er den største av våre kjerrhauker.
Størrelse: 48 – 62 cm. (omtrent som en musvåk – omtrent som en ravn). Vingespennet er ca. 130 cm. Hunnen er større enn hannen. Vekt: ca.540g (♂), ca.740g (♀). Både hann- og hunnfugl virker overveiende brune, hunnen mørkere enn hannen, vingespissene er svarte. Undersiden på hannens vinger er lys, halen er lang og nærmest grå. Toppen og undersiden av hodet på begge kjønn er lys.
Den er en glideflyver med høytstilte vinger.
Sivhauken hekker årlig, men meget sparsomt i Norge, og enkeltindivider observeres i økende grad om våren og i sommerhalvåret på østlandet og sørøstlandet. Flest hekkefunn i Norge er gjort i Østfold og i Rogaland, men den har også hekket i Oppland og i Vestfold. I 2013 ble den også funnet hekkende i Hedmark. Den hekker i mellom- og Sør-Europa opp til Danmark, sør Sverige og sørvest Finland og vestlige deler av Asia. I Danmark, hvor bestanden har vært økende, er det nå ca. 600 ynglepar. I nord Europa trekker den til Afrika i vinterhalvåret.
Arten er rødlistet i Norsk rødliste for arter 2015, til Sårbar (VU). Kategorien skulle egentlig vært Sterkt truet (EN) hvis man bare så på Norge, men så ble den satt ned et trinn til VU fordi det går bra med arten i nabolandene - og man anser at arten vil kunne innvandre derfra hvis den blir borte hos oss.[2]
Sivhauken er avhengig av næringsrike vann med tett sivvegetasjon.
Sivhauken legger redet i tett takrørvegetasjon hvor den legger 3-7 egg i begynnelsen av mai. Rugetiden er 31-36 dager og ungene blir i redet i ca. 40 dager.
Føden er småfugl og små andefugl som den fanger i luften eller på vannet, mus og frosker.
Sivhauk (Circus aeruginosus) er en rovfugl. Den er den største av våre kjerrhauker.