dcsimg

Prærieulv ( Norwegian )

provided by wikipedia NN

Prærieulven eller coyoten (Canis latrans) er eit mellomstort hundedyr som lever i heile Nord-Amerika. Han er kanskje framfor alt kjend for hylet sitt, som er ein viktig stemningsskapar i westernfilm.

Kjenneteikn

Prærieulven har grå pels med tonar av gult og brunt. Han er svært sjeldan over ein meter lang, og veg mellom 9 og 22 kg. Han skil seg frå andre liknande hundedyr ved å vera mindre og ikkje minst slankare; han treng ikkje vera i fare for å sjå undervektig ut.

Utbreiing

Prærieulven finst i heile Nord-Amerika, bortsett frå heilt aust i Canada. Denne store utbreiinga kjem i store trekk av at menneske har utrydja ulv og raudulv frå store område. Ein finn prærieulv i dei fleste landskapstyper, men han likar seg best når han har buskas å luska i.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia NN

Prærieulv: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NN

Prærieulven eller coyoten (Canis latrans) er eit mellomstort hundedyr som lever i heile Nord-Amerika. Han er kanskje framfor alt kjend for hylet sitt, som er ein viktig stemningsskapar i westernfilm.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia authors and editors
original
visit source
partner site
wikipedia NN

Prærieulv ( Norwegian )

provided by wikipedia NO
Annen betydning: Coyote (Smugler)

Prærieulv eller coyote er et middels stort rovpattedyr i hundefamilien med vid utbredelse over hele Nord-Amerika. Lokalt i USA går den også under navn som «børsteulv» og «bjeffehund». Sistnevnte kommer av aztecerordet «coyotl», som ga opphav til betegnelsen coyote og betyr «hund som bjeffer». Det latinske navnet har samme betydning.

Beskrivelse

 src=
Prærieulven (C. l. lestes) kan minne om en liten ulv eller en sjakal
 src=
Prærieulv (C. l. incolatus) i Yellowknife, Canada
 src=
Prærieulv (C. l. texensis) Bandelier, Los Alamos, New Mexico

Prærieulven blir ca. 70–100 cm lang, ca. 45–53 cm i skulderhøyde og har en hale som er ca. 27–40 cm. Vekten er normalt ca. 7–21 kg. I nord blir de gjerne større (ca. 34 kg) enn i sør (ca. 11 kg i Mexico). Tispene er normalt ca. 20 % mindre enn hannene. Den er hurtigere enn ulven og kjent for å kunne løpe i omkring 50 km/t over lange distanser. Toppfarten sies å være omkring 60-65 km/t. Den kan dessuten lett hoppe over et gjerde på opp mot 240–245 cm.

Både pels og utseende minner mye om ulvens (Canis lupus), men den er mindre, smalere og har lengre ører. Basisfargen er grå i forskjellige nyanser, varierende etter område (underart), med innslag av gulbrunt-rødbrunt og hvite eller lysere grå markeringer. I gjennomsnitt lever prærieulver ca. 10 år i vill tilstand, og opp til 18 år i fangenskap.

Utbredelse

Prærieulv var opprinnelig en art på den amerikanske prærien og de nærliggende fjellstøkene i de nordvestlige statene. Utryddelsesprosessen av ulv gjorde det enklere for prærieulven å innta nye områder, i og med at den slapp konkurranse i næringskjeden. Som følge av at balansen endret seg spredde arten seg til nye områder mot slutten av 1800-tallet og i første halvdel av 1900-tallet, spesielt i østlig retning. I dag er den å finne fra Alaska i nord, via Canada og USA sør til Mexico og de nordlige delene av Sentral-Amerika (Panama) i sør.

Habitat

Arten er svært tilpasningsdyktig. Prærieulven trives best i åpent lende, med gressganger (prærie) og krattskog, men finnes også i både lauskog, blandingsskog, fjellskog, ørken, og i nær tilknytning til mennesker og menneskelig aktivitet. Klimaet kan være fra temperert til tropisk.

Atferd

Prærieulven er et revirhevdende flokkdyr som danner livslange parforhold, men den sosiale strukturen er ikke like avansert som ulvens. Flokkene vil normalt godta overlapping av andre flokker i reviret, så lenge tilgangen på føde er god. Om tilgangen blir liten vil flokken forsvare grensene av reviret.[2]

Reviret kan variere i størrelse fra 4-143 km² (Andelt 1985, Springer 1982). I noen tilfeller danner prærieulven sosiale grupper (flokker), hvor bare alfaparet formerer seg (januar-mars). Tispen løper 2-5 dager en gang om året og går drektig i ca. 60-63 dager. Valpekullene er vanligvis på 5-10 valper og fødes i et hi, som de enten har gravd ut selv eller har overtatt etter en skunk eller grevling. Valpene fødes i april-mai og tispen ammer dem i 5-7 uker. Valpene forlater gjerne reviret i 7-10 månedersalderen og regnes som voksne når de er rundt 12 måneder (10 måneder i sørvesten). De kan trekke så langt unna som 160 km (vanligvis 40-50 km).

Prærieulven er altetende kjøtteter som spiser både kjøtt, planter og rester, men føden består av rundt 98 % kjøtt (herunder også kadavere) og 2 % plantekost. Den jakter gjerne parvis på små pattedyr, f.eks. præriehunder, villkaniner og andre smågnagere, men også i flokk når større byttedyr skal nedlegges, som f.eks. tykkhornsau, hvithalehjort og den meget hurtige gaffelantilopen. Den spiser også insekter og bær. Når den jakter på præriehunder kan prærieulven danne en allianse med en grevling om å fange byttet. Grevlingen graver ut præriehunden, som fanges og drepes av prærieulven når den forsøker å flykte. Prærieulven vil i gjengjeld overlate en del av byttet til grevlingen.[3]

Prærieulven jakter ofte på husdyr og kan gjøre stor skade om anledningen byr seg. Noen steder rapporteres det at prærieulven tar opp mot 67 % av alle lam og 20 % av de voksne sauene på beite. Det skytes derfor mer enn 20 000 prærieulver i USA hvert år.

Arten er stort sett skumrings- og nattaktiv, men den kan også jakte på dagtid om nødvendig.

Fylogeni

Trærne under viser slektskapsforholdet mellom ulike hundelignende canider. Ifølge nyere forskning skal prærieulv og ulv/tamhund/dingo ha skilt lag fra en felles stamform for omkring 1,1 million år siden.[4] De to trærne tar utgangspunkt i at gruppen splittet fra Caninae for cirka 3,5 millioner år siden.

Inndelingen følger:

  • (a) Rutkowski et al. (2015)[5]
  • (b) Koepfli et al. (2015).[6]
(a) Caninae 2,6

stripesjakal Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XIII).jpg



svartryggsjakal Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XII).jpg







1,9 1,3


tamhund/dingo Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XXXVII).jpg



ulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate I).jpg




prærieulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate IX).jpg




gullulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XI).jpg




gullsjakal Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate X).jpg




etiopisk ulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate VI).jpg




asiatisk villhund Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XLI).jpg





afrikansk villhund Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XLIV).jpg





(b) Caninae 3,0 2,7 1,9 1,6 1,3 1,1


tamhund Tibetan mastiff (white background).jpg



ulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate I).jpg




himalayaulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate III).jpg




prærieulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate IX).jpg




gullulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XI).jpg




etiopisk ulv Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate VI).jpg




gullsjakal Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate X).jpg




asiatisk villhund Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XLI).jpg




afrikansk villhund Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XLIV).jpg




2,6

stripesjakal Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XIII).jpg



svartryggsjakal Dogs, jackals, wolves, and foxes (Plate XII).jpg





Underarter

 src=
Prærieulv

Det er beskrevet 19 underarter av prærieulv, hvorav 16 holder til i Alaska, Canada, USA og Mexico. De resterende tre holder til i Sentral-Amerika.[7][8] Underartene har imidlertid vært svært omdiskuterte.

En omfattende ny studie, som tar i bruk genom og ny teknikk, som for eksempel SNP genotyping (enkelt forklart, en mer presis måte å måle genetisk variasjon på) og SNP-mikromatriseanalyse (en måte å analysere et genom for et stort antall enkeltnukleotidpolymorfier i en og samme operasjon), deler prærieulven inn i kun fire linjer; vestlig prærieulv, nordøstlig prærieulv (fra Vermont), sørøstlig prærieulv (fra Louisiana), og midtvestlig prærieulv (fra Ohio).[4] Den samme studien viser også at det man tidligere trodde var en unik og meget sjelden ulveart, rødulv, egentlig er en stabil hybrid som består av 75 prosent prærieulv og 25 prosent vanlig ulv.[4]

  1. C. l. cagottis – Mexico
  2. C. l. clepticus – San Pedro Martir (CA)
  3. C. l. dickeyi – Panama
  4. C. l. frustor – sørøstlig
  5. C. l. goldmani – Belize
  6. C. l. hondurensis – Honduras
  7. C. l. impavidus – Durango
  8. C. l. incolatus – nordlig
  9. C. l. jamesi – Tiburonøyene
  10. C. l. latrans – prærien
  11. C. l. lestes – fjellene
  12. C. l. mearnsi – Mearns
  13. C. l. microdon – Nedre Rio Grande
  14. C. l. ochropus – Californiadalen (Death Valley)
  15. C. l. peninsulae – Peninsula
  16. C. l. texensis – Texas (prærie)
  17. C. l. thamnos – nordøstlig
  18. C. l. umpquensis – nordvestkysten
  19. C. l. vigilis – Colima (Mexico)
  20. C. l. «var» – østlig

Hybridisering

 src=
Prærieulv og hund kan hybridisere

Prærieulven kan formere seg med andre medlemmer av hundefamilien og gi reproduksjonsdyktig avkom. Krysninger med hunder kalles coydogs, men disse er ofte lite reproduksjonsbare. Krysninger med ulv gir også fruktbart avkom og kalles gjerne wolfcoy eller coywolf, avhengig av blandingsforholdet.

I det østlige USA har såkalt coywolf (østlig prærieulv) stor suksess. Typen kan være en stabil hybrid. Dette er en stabil blanding som består av 1/10 hund, 1/4 ulv og resten prærieulv. Typen oppsto alt for mer enn 200 år siden, da europeiske emigranter dukket opp i Ontario og ryddet land der. Ifølge North Carolina State University teller nå populasjonen av coywolf flere millioner dyr. Typen, som veier omkring 20–25 kg, er nær dobbelt så stor som tradisjonelle prærieulver. Den er hurtig og jager i flokk, og kan legge ned byttedyr så store som elg. Noe forskere hevder nå at typen er eller kan være et bevis for evolusjon i praksis.

Det har også lenge blitt spekulert i om rødulv er et resultat av slik hybridisering, noe den altså er.[4] Etterhvert som prærieulven har spredt seg har også krysninger med ulv ført til at størrelsen har økt noen steder, spesielt i nord. Kanadisk ulv er et eksempel på dette. Også den ble for en kort periode regnet som en unik og nyoppdaget ulveart, men så viser den seg å være en hybrid.[4] Der er imidlertid forholdet 60 prosent ulv og 40 prosent prærieulv, noe som forklarer at denne ulvehybriden, som regnes som en stabil hybrid, er større enn både rødulv og prærieulv.[4]

Annet

Arten, som er svært tallrik, har ifølge IUCNs rødliste ingen legal beskyttelse.[1] Rødlistestatusen er også uendret fra 2004 til 2008. Arten regnes som livskraftig og antallet dyr har en økende tendens, i takt med menneskets modifiseringer av de amerikanske landskapet.[1] Arten er ikke representert i CITES.[1] Mer enn 2000 dyr overlever i fangenskap.[1]

Se også

Referanser

  1. ^ a b c d e Gese, E.M., Bekoff, M., Andelt,W., Carbyn, L. & Knowlton, F. 2008. Canis latrans. In: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. Besøkt 2013-09-09
  2. ^ Bekoff, M., and Michael C. Wells. 1982. Behavioral ecology of coyotes, social organization, rearing patterns, space use, and resource defense. Zeitschrift Tierphsycology 60:281-305.
  3. ^ Fisher, J. 1975. The plains dog moves east. National Wildlife 13(2):1417.
  4. ^ a b c d e f Bridgett M. vonHoldt, John P. Pollinger, Dent A. Earl, et al. (2011-05-12). A genome-wide perspective on the evolutionary history of enigmatic wolf-like canids. Genome Res. 2011 21: 1294-1305 originally published online May 12, 2011. Besøkt 2013-09-08
  5. ^ Rutkowski, R., Krofel, M., Giannatos, G., Ćirović, D., Männil, P., Volokh, A.M., Lanszki, J., Heltai, M., Szabó, L., Banea, O., Yavruyan, E., Hayrapetyan, V., Kopaliani, N., Miliou, A., Tryfonopoulos, G.A., Lymberakis, P., Penezić, A., Pakeltytė, G., Suchecka, E. & Bogdanowicz, W. (2015). A European Concern? Genetic Structure and Expansion of Golden Jackals (Canis aureus) in Europe and the Caucasus. PLoS ONE, 10(11), e0141236. doi:10.1371/journal.pone.0141236
  6. ^ Koepfli, K.-P.; Pollinger, J.; Godinho, R.; Robinson, J.; Lea, A.; Hendricks, S.; Schweizer, R. M.; Thalmann, O.; Silva, P.; Fan, Z.; Yurchenko, A. A.; Dobrynin, P.; Makunin, A.; Cahill, J. A.; Shapiro, B.; Álvares, F.; Brito, J. C.; Geffen, E.; Leonard, J. A.; Helgen, K. M.; Johnson, W. E.; O'Brien, S. J.; Van Valkenburgh, B.; Wayne, R. K. (2015-08-17). "Genome-wide Evidence Reveals that African and Eurasian Golden Jackals Are Distinct Species". Current Biology. 25 (16): 2158–65. doi:10.1016/j.cub.2015.06.060. PMID 26234211.
  7. ^ Bekoff, Marc. 1977. Canis latrans. Mammalian Species. 79: 1-9. [24979]
  8. ^ Hall, E. Raymond. 1981. The mammals of North America. 2nd ed. Vol. 2. New York: John Wiley and Sons. 1271 p. [14765]

Eksterne lenker

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Prærieulv: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO
Annen betydning: Coyote (Smugler)

Prærieulv eller coyote er et middels stort rovpattedyr i hundefamilien med vid utbredelse over hele Nord-Amerika. Lokalt i USA går den også under navn som «børsteulv» og «bjeffehund». Sistnevnte kommer av aztecerordet «coyotl», som ga opphav til betegnelsen coyote og betyr «hund som bjeffer». Det latinske navnet har samme betydning.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Østlig prærieulv ( Norwegian )

provided by wikipedia NO
Østlig prærieulv Østlig prærieulv Vitenskapelig(e)
navn
: Canis latrans var.
C. latrans × C. lupus × C. familiaris Alt. navn: østlig prærieulv,
nordøstlig prærieulv,
coywolf Artstilhørighet: prærieulv/ulv/tamhund,
hundeslekten,
hundefamilien Rødlistestatus: ikke evaluert Habitat: terrestrisk, prærie og skog Utbredelse: se kartet Utbredelseskart for Østlig prærieulv
status per 2001[1]

Østlig prærieulv (Canis latrans var.) eller (C. latrans × C. lupus × C. familiaris) er en stabil hybrid som kan være en pågående ny artsdannelse,[2] i det forskning utført av Rutledge et al. (2015) bekrefter at østlig prærieulv tilhører en unik genomisk klade i Nord-Amerika.[3] Typen består av cirka 10 % tamhund, 30 % ulv og 60 % prærieulv,[4] men dette forholdet varierer naturlig nok med både individet og utbredelsen. Østlig prærieulv er en toppkonsument i sitt økosystem.

Beskrivelse

 src=
Østlig prærieulv er per dags dato (2018) en stabil hybrid, som flere forskere mener kan være i en prosess av artsdannelse.
 src=
Forskjellene i kraniet mellom C. l. texensis (til venstre, en ordinær prærieulv) og C. l. var. (tiil høyre, østlig prærieulv) er betydelig.

Østlig prærieulv veier typisk 20–25 kg, og er således nær dobbelt så stor som en prærieulv, men allikevel betydelig mindre enn en ulv. Hannene er tydelig større enn tispene (kjønnsdimorfisme). Østlig prærieulv ligner mer på en liten ulv enn en prærieulv, men selve hodet avslører det nære slektskapet til sistnevnte. Pelsen er lik og viser at det finnes flere fenotyper, men sort er ukjent. Det er større og kjevene betydelig kraftigere enn hos prærieulven.

Utbredelse

Typen er nå utbredt i New England, New York, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Vest-Virginia, Maryland, Delaware, og Virginia i USA, samt i Ontario, Quebec, New Brunswick, Nova Scotia, og Newfoundland og Labrador i Canada.

Opphav

Østlig prærieulv er et resultat av interspesifikk hybridisering. De første tilfellene kan ha oppstått alt for mer enn 200 år siden, da europeiske nybyggere (emigranter) dukket opp i Ontario (Canada) for å rydde nytt land. De førte med seg hunder til området. Dagens østlige prærieulv bærer nemlig preg av slik hybridisering. Først og fremst hybridisering mellom prærieulv og ulv, som fant sted for cirka 100 år siden, men dernest hybridisering mellom prærieulv eller prærieulvhybrider og tamhund, som fant sted for cirka 50 år siden. Det viser forskning med DNA.[2] Forskningen viser imidlertid også at ny hybridisering i dag er svært uvanlig (som i nesten ikke påvist). Det betyr, at populasjonen av østlig prærieulv nå er selvbærende med hensyn til gener, noe som er eller kan være et tidlig trekk for artsdannelse.

Dagens bestand av østlig prærieulv teller ifølge North Carolina State University flere millioner individer, trolig som følge av at ulv i stor grad var fraværende i store deler av det området der typen oppsto. Dette er tradisjonelt et område som skulle vært dominert av østlig tømmerulv (C. l. lycaon), som kan utgjøre den største andelen med ulv i østlig prærieulv. Det er også en mulighet for at rødulv (C. rufus) inngår. Den prærieulven som normalt fantes i dette området var trolig nordøstlig prærieulv (C. l. thamnos), men akkurat hvilke dyr som inngår er fortsatt uavklart. Det kan ha vært flere enn disse.

Atferd

Ulv konkurrerer med prærieulv om føden, og vil naturlig jage eller drepe prærieulven om den tar seg inn i ulvereviret. Det samme gjelder for hunder. Ulv og østlig prærieulv konkurrerer imidlertid i større grad enn andre prærieulver. Østlig prærieulv jager i flokk (noe som ellers er uvanlig for prærieulv) og kan nedlegge betydelig større byttedyr enn hva andre prærieulver kan, blant annet elg (Alces americanus).[5][6] Forskning har imidlertid også vist, at østlig prærieulv har samme atferd overfor hunder som ulven har. Det er uvanlig, siden prærieulven normalt ferdes alene eller i par. Fenomenet har ledet til, at det er initiert flere nye studier, for å avdekke om den østlige prærieulven har avvikende atferd på flere områder.

Referanser

  1. ^ White, B.N., P.J. Wilson, A. Johnson, S.K. Grewal, and K. Shami. 2001. Status of the eastern wolf (Canis lycaon). Unpublished report submitted to COSEWIC in Backgrounder on Wolf Management in Ontario by Ontario Ministry of Natural Resources, 2005.
  2. ^ a b Kays, Roland (2015) Yes, eastern coyotes are hybrids, but the ‘coywolf’ is not a thing. The Conversation, November 13, 2015. Besøkt 2018-03-13
  3. ^ Rutledge, L. Y., Devillard, S., Boone, J. Q., Hohenlohe, P. A., & White, B. N. (2015). RAD sequencing and genomic simulations resolve hybrid origins within North American Canis. Biology letters, 11(7), 20150303. DOI: 10.1098/rsbl.2015.0303
  4. ^ Way, J. G., & Lynn, W. S. (2016). Northeastern coyote/coywolf taxonomy and admixture: A meta-analysis Arkivert 4. april 2016 hos Wayback Machine.. Canid Biology & Conservation, 19(1), 1-7.
  5. ^ Benson, J.F., B. R. Patterson. 2013. Moose (Alces alces) predation by eastern coyotes (Canis latrans) and eastern coyote × eastern wolf (Canis latrans × Canis lycaon) hybrids. Can J Zool. 91:837–41.
  6. ^ POWER, J. W. B. (2015). GENETIC RELATIONSHIPS, MOVEMENT PATTERNS, SPATIAL DYNAMICS AND DIET OF THE EASTERN COYOTE (CANIS LATRANS VAR.) IN CAPE BRETON HIGHLANDS NATIONAL PARK (Doctoral dissertation, Acadia University).

Eksterne lenker

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO

Østlig prærieulv: Brief Summary ( Norwegian )

provided by wikipedia NO

Østlig prærieulv (Canis latrans var.) eller (C. latrans × C. lupus × C. familiaris) er en stabil hybrid som kan være en pågående ny artsdannelse, i det forskning utført av Rutledge et al. (2015) bekrefter at østlig prærieulv tilhører en unik genomisk klade i Nord-Amerika. Typen består av cirka 10 % tamhund, 30 % ulv og 60 % prærieulv, men dette forholdet varierer naturlig nok med både individet og utbredelsen. Østlig prærieulv er en toppkonsument i sitt økosystem.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia forfattere og redaktører
original
visit source
partner site
wikipedia NO