dcsimg

Botrytis cinerea ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Botrytis cinerea (conegut popularment com a malura) és un fong necrotròfic que afecta moltes espècies de plantes, encara que els seus hostes més notables són els grans de raïm. En viticultura, es coneix, en un cas determinat, com podridura noble; en horticultura es coneix com podridura grisa.

Aquest fong dóna lloc a dos tipus diferents d'infeccions en els raïms. El primer, la podridura grisa, és el resultat de condicions constantment humides o de mullena i típicament ocasiona la pèrdua dels raïms afectats. La segona, la podridura noble, ocorre quan a condicions seques li segueixen les mullenes i resultar en uns vins de postres característics com és el cas del vi de Sauternes o el Aszú de Tokaji. El nom de l'espècie Botrytis cinerea deriva del llatí i significa "raïms com cendres"; ("botrytis" del grec botrys (βότρυς) significa "raïms"[1] més el sufix neollatí -itis per a malaltia). La forma sexual del fong rarament s'observa i se'n fa referència per l'anamorf (asexual). El teleomorf (forma sexual) és un ascomicet, Botryotinia fuckeliana, també conegut com a Botryotinia cinerea.

Biologia

 src=
Conidiòfor de Botrytis cinerea
 src=
Botrytis cinerea creixent en una placa amb un anell d'esclerocis (les boletes de color marró fosc)

Botrytis cinerea produeix espores asexuals en conidiòfors com arbrets arborescents grisos. També produeix esclerocis molt resistents com estructures de supervivència. Passa l'hivern com esclerocis o com micelis intactes, tots dos germinaran a la primavera per produir conidiòfors. Els conidis són dispersats pel vent i l'aigua de la pluja i causen noves infeccions.

S'ha observat una considerable variació genètica en les soques de Botrytis cinerea (poliploïdia).

Gliocladium roseum és un fong paràsit de Botrytis cinerea.[2]

Viticultura

En la viticultura, el fong en entrar pels forats rosegats pel corc del raïm pot causar un dany considerable a la collita, a l'excepció dels vins de Sauternes i uns altres vins dolços, als quals la infecció de Botrytis és coneguda com a «podridura noble». En aquest cas, el fong treu aigua dels raïms i deixa un alt percentatge de sòlids com els sucres, àcids de fruits i minerals. Com a resultat el producte final és més concentrat i queda més fi al paladar.

 src=
Botrytis cinerea en raïm varietat Riesling.

Horticultura

Botrytis cinerea afecta moltes altres plantes i és econòmicament important en fruits tous com les maduixes i els cultius de bulbs. Els productes afectats no es poden vendre. Per minimitzar l'afectació cal procurar bona ventilació i evitar el contacte dels fruits amb el terra. Causa molts danys en els tomàquets d'hivernacle.

Malaltia en humans

Botrytis cinerea en el raïm pot causar «pulmó de viticultor», una forma rara de peumonitis hipersensible que causa una reacció al·lèrgica en individus predisposats.

Micovirus de Botrytis cinerea

Botrytis cinerea també hostatja molts micovirus

 src=
Micovirus de Botrytis cinerea.


Referències

Enllaços externs

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons (Galeria)
Commons
Commons (Categoria) Modifica l'enllaç a Wikidata


license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Botrytis cinerea: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

Botrytis cinerea (conegut popularment com a malura) és un fong necrotròfic que afecta moltes espècies de plantes, encara que els seus hostes més notables són els grans de raïm. En viticultura, es coneix, en un cas determinat, com podridura noble; en horticultura es coneix com podridura grisa.

Aquest fong dóna lloc a dos tipus diferents d'infeccions en els raïms. El primer, la podridura grisa, és el resultat de condicions constantment humides o de mullena i típicament ocasiona la pèrdua dels raïms afectats. La segona, la podridura noble, ocorre quan a condicions seques li segueixen les mullenes i resultar en uns vins de postres característics com és el cas del vi de Sauternes o el Aszú de Tokaji. El nom de l'espècie Botrytis cinerea deriva del llatí i significa "raïms com cendres"; ("botrytis" del grec botrys (βότρυς) significa "raïms" més el sufix neollatí -itis per a malaltia). La forma sexual del fong rarament s'observa i se'n fa referència per l'anamorf (asexual). El teleomorf (forma sexual) és un ascomicet, Botryotinia fuckeliana, també conegut com a Botryotinia cinerea.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA