dcsimg

Ελληνικός βάτραχος ( Greek, Modern (1453-) )

provided by wikipedia emerging languages

Ο Ελληνικός βάτραχος, Rana graeca Boulenger, 1891 είναι ένα είδος βατράχου της οικογένειας Ranidae. Η γεωγραφική κατανομή του είδους περιλαμβάνει τη Βαλκανική χερσόνησο, συγκεκριμένα απαντάται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα[1]. Στην Ελλάδα συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Πελοπόννησο, την Εύβοια και τη Θάσο[2].

Περιγραφή

Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους βάτραχο, του οποίο το ολικό μέγεθος σπάνια ξεπερνά τα 9 cm[2].

Βιολογία

Προτιμά ορεινές, δασώδεις και σχετικά ψυχρές περιοχές με μόνιμα τρεχούμενο κρύο νερό, όπου βουτά και κρύβεται όταν νιώσει απειλή[2]. Συναντάται σε υψόμετρα μεταξύ των 200 και 2000 m[1]. Δραστηριοποιείται τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα. Τα θηλυκά γεννούν συστάδες μερικών εκατοντάδων αυγών τα οποία πιθανόν φυλάσσονται από τα αρσενικά έως ότου αναπτυχθούν σε γυρίνους[2].

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 «Rana graeca (Greek Stream Frog)». www.iucnredlist.org. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «herpetofauna.gr - Ελληνική Ερπετοπανίδα». www.herpetofauna.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Συγγραφείς και συντάκτες της Wikipedia

Ελληνικός βάτραχος: Brief Summary ( Greek, Modern (1453-) )

provided by wikipedia emerging languages

Ο Ελληνικός βάτραχος, Rana graeca Boulenger, 1891 είναι ένα είδος βατράχου της οικογένειας Ranidae. Η γεωγραφική κατανομή του είδους περιλαμβάνει τη Βαλκανική χερσόνησο, συγκεκριμένα απαντάται στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, την Πελοπόννησο, την Εύβοια και τη Θάσο.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Συγγραφείς και συντάκτες της Wikipedia