dcsimg

Japanese encephalitis virus

Virus de l'encefalitis japonesa ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

El virus de l'encefalitis japonesa (VEJ) és un virus RNA esfèric d’uns 40 nm de diàmetre amb una coberta externa que té projeccions irregulars de glicoproteïna E; el qual forma part del gènere Flavivirus, pertanyent a la familia Flaviviridae i és causant d'encefalitis principalment en cavalls i en humans. També afecta a porcs als quals provoca avortaments i nascuts morts. El seu genoma està format per uns 11.000 nucleòtids, encara que el nombre exacte varia lleugerament segons la soca viral.[1][2] El principal vector del VEJ és un mosquit culícid, Culex tritaeniorhynchus, amb independència de les seves variants poblacionals;[3] encara que altres espècies del mateix gènere de mosquits i del gènere Aedes també poden transmetre el virus.[4] L'encefalitis per VEJ es troba a àmplies zones d'Àsia i a la zona del Pacífic occidental.[5][6]

Etiología

Es tracta d'un Arbovirus del gènere Flavivirus i de la família Flaviviridae. S'ha identificat només un serotip del VEJ però dos subtipus de virus (Nakayama i JaGar-01), tot i que s'han identificat diferències antigèniques i genètiques entre soques d'aquest agent mitjançant proves com la fixació del complement, la inhibició de l'hemaglutinació o proves de neutralització utilitzant anticossos monoclonals. Biomolecularment, ara per ara es coneixen cinc genotips del virus.

Forma part del serocomplex (grup antigènic) de l'encefalitis equina veneçolana juntament amb altres virus zoonòtics importants com el virus de '’encefalitis de St. Louis, el virus de l'encefalitis de la Vall de Murray i el virus del Nil occidental (introduït als EUA a finals dels 90 i que és endèmic en aus silvestres i mosquits natius). El virus causant de l'encefalitis japonesa no persisteix fora de l'hoste viu, però pot mantenir-se en els mosquits, rèptils, amfibis i ratpenats[7] quan aquests hivernen.

Espècies afectades

El virus de l'encefalitis japonesa afecta principalment a l'espècie humana, a porcs i a cavalls. Poden infectar-se també animals domèstics (gos, gat, vaca, ovella, cabra), rèptils, amfibis i aus. Les aus i els porcs representen els hostes de manteniment més importants. Existeixen vacunes veterinàries pel bestiar porcí i equí.[8]

Malaltia en el bestiar porcí

 src=
5 porcs nascuts morts i 2 més petits momificats, a causa d'una truja afectada per VEJ

La infecció en el porc produeix grans pèrdues econòmiques a causa de l'alta taxa d'avortaments i mortalitat neonatal.

Durant l'epidèmia de 1947-1949, al Japó, es va arribar a registrar una taxa de 50-70% de mortalitat neonatal i avortaments en bestiar porcí.

Els parts de les truges solen contenir major nombre de morts nascuts, també fetus momificats o amb hidrocefàlia, amb simptomatologia nerviosa i normals.

Els animals adults infectats amb prou feines mostren símptomes, de vegades només un període febril; les truges, però, si tenen una infecció severa pot portar-les a la infertilitat.

Els mascles presenten una disminució en el nombre i motilitat dels espermatozous. S'ha observat en ells edema testicular i infertilitat temporal.[9] La majoria de porcs infectats tornen a la normalitat perquè les partícules víriques (i per tant el virus) poden eliminar-se pel semen.

Malaltia en el bestiar equí

La letalitat en equins pot arribar al 25%. La infecció equina pot cursar seguint tres patrons diferents: transitori, letàrgic i hiperexcitable.[10]

Entre 1948-1967 la morbiditat en aquests animals va ser d’un 44,8/100.000 a Àsia, mentre que en la gran epidèmia del 1948 del Japó la mortalitat va ascendir a un 337,1/100.000. Després de l'ús de pesticides i la reducció del nombre de cavalls, la malaltia ha desaparegut al Japó.

Entre els signes generals que presenta aquesta malaltia, cal destacar en aquest cas l'avortament i la mort neonatal.

Malaltia en el bestiar boví, caprí i oví

La morbiditat en aquests animals és baixa.

Distribució

Distribució geogràfica

 src=
Distribució geogràfica de l'encefalitis japonesa

És endèmica en 24 països del Pacífic Occidental i d'Àsia Sud-oriental. A principis del segle xx la malaltia es va concentrar en zones temperades d'Àsia (Japó, Corea, Taiwan i Xina), però actualment es troba en diferents zones de l'Àsia temperada i tropical, amb major prevalença a Índia, Nepal, Xina, Sri Lanka, Filipines i Tailàndia. S'ha propagat també al nord d'Austràlia, Papua Nova Guinea i Pakistan. A moltes d'aquestes regions és l'encefalitis vírica més important i amb l'índex de mortalitat més alt.[11]

D'altra banda, la malaltia també es troba en zones rurals i periurbanes on les persones estan properes i poden contactar amb mosquits Culex spp. infectats. L'augment de la criança domèstica de porcs sense cap control sanitari dins d'àrees urbanes amb una forta expansió poblacional, motivat per la necessitat d'aconseguir menjar d'un cost baix a països en desenvolupament i escasses infraestructures, és un factor que incrementa el risc de transmissió urbana als tròpics i les possibilitats d'emergència del virus fora d'Àsia.[12] El canvi climàtic i l'ampliació del flux internacional de mercaderies i persones són elements a tenir en compte a l'hora d'avaluar aquest darrer supòsit.

L'anàlisi molecular de mosquits recollits al nord d'Itàlia entre 2010 i 2011 va posar de manifest la presència en una població de Culex pipiens d'ARN viral idèntic al de les soques de VEJ existents en els ratpenats xinesos.[13] Experimentalment, s'ha comprovat que els Aedes albopictus and Culex pipiens europeus són vectors competents per transmetre els genotips III i V del VEJ.[14]

Distribució per edat

Pot afectar a persones de qualsevol edat centrant-se principalment en nens de 3 a 6 anys. Als països on la malaltia és endèmica, la taxa de mortalitat es redueix a causa que gran part dels adults estan immunitzats naturalment en haver patit la infecció durant la infància.

Distribució estacional

En gran part de la zona temperada d'Àsia el virus de l’encefalitis japonesa es transmet essencialment a l'estiu. En conseqüència, és en aquesta època quan es produeixen les grans epidèmies.

A les regions tropicals i subtropicals la transmissió pot donar-se durant tot l'any; a les zones d'arrossars la transmissió es dóna en els períodes previs a la collita.

En l'època de pluges augmenta la població de vectors, intensificant d’aquesta manera la transmissió.

Distribució temporal

Cada 2-15 anys es produeixen els principals brots d’encefalitis japonesa a les zones amb més prevalença.

La incidència anual de la malaltia varia segons els països i les zones, però de mitjana és de 1:1000 habitants; en casos d'epidèmia la incidència arriba a augmentar fins a 1:25. En tot el món es detecten 68.000 casos d’encefalitis japonesa a l'any.

Segons un informe[15] del Butlletí de l'OMS d’octubre de 2011, es produeixen 20.400 morts a l'any provocats per aquesta malaltia, ja que té una alta taxa de mortalitat (20-30%).

Transmissió i període d'incubació

 src=
Culex pipiens, un tipus de culícid vector del VEJ

Els principals vectors de la malaltia són culícids dels gèneres Culex i Aedes. Aquests queden infectats després d'alimentar-se de la sang d'algun dels reservoris del virus, com ara els porcs, determinades espècies de ratpenats i algunes aus. Els garrins infectats són un reservori molt important del virus, ja que quan perden la immunitat calostral desenvolupen una virèmia subclínica molt intensa i poden infectar a un gran nombre de vectors.[16] Els porcs adults també poden eliminar el virus pel semen, fet que implica una possible transmissió venèria; una característica que es va comprovar en inseminar dues truges joves amb semen d'un porc infectat, les quals després presentaren febre i infertilitat.

En el cas que el vector invertebrat infecti a èquids o humans, aquests no experimentaran una virèmia suficient i el virus no es transmetrà. Per això s'anomenen hostes accidentals o de carreró sense sortida. Si un culícid infectat pica a un bòvid, aquest esdevé infectat però no desenvolupa la malaltia i tampoc la virèmia.

El risc de transmissió d'aquesta malaltia augmenta a l'estiu, sobretot a les zones càlides d'Àsia, així com als arrossars, zones rurals i periurbanes que es troben en contacte amb els reservoris vertebrats i amb els vectors de la malaltia. Conèixer les espècies de mosquits d'un lloc en particular responsables de la transmissió del virus és molt important, ja que el comportament de cadascuna d'elles és diferent i les intervencions dirigides a disminuir el nombre de C. tritaeniorhynchus no sempre són aplicables en determinades àrees.[17] Durant l'hivern el virus es pot mantenir en els vectors, sobretot en els ous de mosquit, gràcies a la seva capacitat de transmissió transestadial[18] i transovàrica[19] i sobrevivint en els ratpenats o altres hostes homeoterms.

El JEV es pot adquirir també per inoculació accidental parenteral o a través d'una transfusió de sang.[20]

El període d'incubació, és a dir, el temps que passa des que s'ha produït la infecció fins que apareixen els símptomes, oscil·la entre 4 i 16 dies. A partir d'aquest temps podem entreveure els signes de la infecció.

En cavalls, aquest període es troba entre 8 i 10 dies. En porcs infectats de forma experimental, en canvi, a les 24 hores ja es pot apreciar un augment de la temperatura i de la virèmia.

Patogènia i lesions

La majoria de les infeccions del virus de l'encefalitis japonesa són lleus i els individus només presenten febre i cefalea transitòries, o poden ser asimptomàtiques. Ara bé, aproximadament una de cada 250 infeccions pot arribar a convertir-se en una malaltia greu amb simptomatologia com ara febre elevada, cefalea, rigidesa nucal, desorientació, reflexos exaltats, paràlisi espàstica, pèrdua del nivell de consciència, coma i mort. La taxa de letalitat pot arribar al 30% en les persones que presenten signes evidents d'encefalitis. Aquesta variabilitat en el curs de les infeccions pel VEJ implica que, a banda de la predilecció del virus per les cèl·lules cerebrals, altres factors influeixen en la gravetat del procés, com ara l'edat i les diferències en el funcionament de la immunitat cel·lular dels subjectes infectats. Estudis in vitro indiquen que el virus infecta preferentment cèl·lules glials i cèl·lules precursores neurals i no neurones. Experiments en organoids demostren que les cèl·lules més afectades són els astròcits i les cèl·lules glials corticals externes del cervell en desenvolupament.[21] L'entrada del VEJ dins del teixit nerviós es produeix gràcies a la seva glicoproteïna E de superfície, la qual lliga els virions i les cèl·lules a infectar i fa possible el posterior alliberament del genoma viral en el citoplasma d'aquestes.[22] El mecanisme patogènic fonamental del VEJ és la inducció d'una resposta inflamatòria incontrolada en el SNC, en la qual els monòcits tenen un paper important.[23]

S'ha descrit la coinfecció per VEJ i el bacteri Burkholderia pseudomallei, germen causal de la melioïdosi (una malaltia infecciosa semblant al borm que afecta als animals i les persones, provocant pneumònies greus, abscessos cutanis i ocasionalment sèpsia),[24] i es creu possible l'existència d'alguna interacció entre els dos microorganismes.[25] La concurrència d'encefalitis japonesa i neurocisticercosi no és infreqüent, fet que s'atribueix a un efecte sinèrgic provocat pels els cisticercs que facilita l'entrada del virus al cervell.[26]

Encara que els individus es recuperin de la malaltia, entre un 20 i un 30% d'ells presenten seqüeles com problemes mentals, de comportament o neurològics. Alguns estudis que inclouen conjuntament malalts adults i pediàtrics indiquen percentatges encara més alts.[27]

Tractament, prevenció i control

No existeix cap cura antivírica dirigida a pacients amb encefalitis japonesa. El tractament es basa únicament en l'alleujament dels símptomes greus i en donar suport al pacient perquè superi la infecció, per aquest motiu el Program for Appropriate Technology in Health (PATH) ha desenvolupat un seguit de directrius clíniques.[28] El fet que no hi hagi cura, fa que la prevenció i el control siguin dos pilars molt importants per a evitar la malaltia.[29]

Existeixen vacunes segures i eficaces per a prevenir la malaltia i en l'actualitat s’utilitzen principalment quatre tipus: vacunes inactivades derivades de l’encèfal de ratolí, vacunes inactivades derivades de cultius de cèl·lules Vero, vacunes vives atenuades, i vacunes vives recombinants.

Tradicionalment, les vacunes més utilitzades eren un producte inactivat purificat que s’elaborava a partir de les soques Nakayama o Beijing propagades en el teixit encefàlic de ratolins. Aquestes encara es produeixen i s’usen en alguns països

En els últims anys, als països en els que la malaltia és endèmica, la vacuna viva atenuada SA14-14-2 (fabricada a la Xina i precalificada com a tal l'octubre de 2013 per l'OMS) és la més utilitzada. Al novembre de 2013, l'Aliança Mundial per a Vacunes i Immunització va habilitar mecanismes de finançament per a donar suport a les campanyes de vacunació en països que reunien els requisits. Avui dia, existeixen quatre vacunes comercialitzades: l'esmentada SA14-14-2, JE-VAX, ChimeriVax-JE i IC51, totes elles basades en el genotip III del virus.[30] La vacuna IC51 (IXIARO®) té una gran eficàcia i destaca pel seu bon perfil de tolerabilitat en nens, adults i ancians.[31]

L'alletament no és una contraindicació per vacunar les mares en risc d'adquirir el VEJ. Els lactants han de ser vacunats seguint les pautes rutinàries recomanades.[32]

L'OMS recomana mesures estrictes de prevenció i control, entre elles la immunització, i el reforçament dels mecanismes de vigilància i notificació en totes les regions en les quals la malaltia constitueix una prioritat de salut pública. Encara que el nombre de casos sigui baix, s'ha de procedir a la vacunació en tots els entorns que siguin adequats per a la transmissió del virus. L'any 2016, 22 dels 24 (un 92%) països amb presència del VEJ mantenien sistemes de vigilància, mentre que quatre anys abans només existien en un 75% d'ells. Dit any, la meitat d'aquests països desenvolupava programes d'immunització. Alguns implementats a nivell nacional, altres a nivell regional incloent totes les zones de risc i bastants a nivell local però sense incloure moltes zones de risc elevat.[33]

Per aquest motiu tots els viatgers que visitin zones on l’encefalitis japonesa està present haurien de vacunar-se i a més, prendre precaucions per evitar les picades de mosquits (usant repel·lents, roba de màniga llarga, vaporitzadors...) i així reduir el risc d’infecció.[34] La administració de les dues dosis preceptives de la vacuna una setmana abans del viatge (dies 0 i 7) proporciona una protecció del 99%. Aquells que reben només una dosi desenvolupen una resposta immunològica subòptima i no poden considerar-se protegits.[35]

El VEJ és sensible a les solucions d'etanol al 70%, de glutaraldehid al 2%, de formol al 3-8 %, d'hipoclorit de sodi a l'1%, a la povidona iodada o altres preparats fenòlics amb iode i als solvents/detergents orgànics. També és sensible a la radiació ultraviolada i als raigs gamma. El 50% dels virus s'inactiven a 50º durant deu minuts i el 100% a 56º durant 30 minuts.[36]

Diagnòstic

El diagnòstic definitiu s'ha de fer unint el diagnòstic clínic amb el serològic o analític. Es realitza recollint mostres del cervell humà, d’animals morts (en èquids no dóna bons resultats) o de fetus porcins que es sospiti que han mort d'aquesta malaltia. L'aïllament es pot fer en embrions de pollastre, cèl·lules de ronyó de porcs o hàmsters, línies cel·lulars de mosquits o en mostres de teixits de ratolins d'entre 2 i 4 dies d’edat. El virus aïllat pot reconèixer-se mitjançant les proves característiques que el posen en evidència com l'hemaglutinació, tècniques ELISA o PCR.

En els humans el mètode d'elecció pel diagnòstic és mitjançant una prova serològica o analitzant una mostra de líquid cefaloraquidi (LCR). Les proves serològiques inclouen: neutralització del virus, inhibició de l’hemaglutinació, ELISA i immunofluorescència per detectar antígens virals.[37] És difícil aïllar el virus en sang durant l'estadi inicial de la infecció, però s'identifica en el LCR en més d'un terç dels casos aguts.

Es poden donar reaccions creuades[38] en zones on conviuen altres virus del serogrup de l'encefalitis japonesa. Per fer un correcte diagnòstic i evitar errors, s'utilitzen tècniques com la neutralització del virus o es bloquegen els epítops amb ELISA i així es poden obviar les reaccions creuades.

En èquids una bona prova diagnòstica és la detecció de IgM i IgE específics en la mostra de LCR. En porcs es realitza una prova d'aglutinació en làtex per detectar anticossos del virus presents en el sèrum.[39]

Zoonosi

En zones tropicals la malaltia en humans es presenta de forma endèmica tot l'any, però en els països de clima temperat predomina en èpoques concretes com a finals d’estiu i a la tardor. La transmissió es veu accentuada en èpoques de pluges, ja que augmenta la població de vectors. El desenvolupament agrícola i el cultiu intensiu d’arròs en determinades zones, ha donat lloc a una major propagació de l’encefalitis japonesa. En el decurs dels darrers anys, el genotip I (GI) del VEJ s'ha convertir en el dominant a l'Àsia, desplaçant al genotip III (GIII). El genotip I té un temps d'incubació extrínsec (l'interval entre la penetració de d'un virus en un vector i el moment en què aquest és capaç de contagiar-lo) més curt, fet que incrementa la seva transmissibilitat zoonòtica i afavoreix l'aparició d'epidèmies.[40] Les soques del GI es divideixen en dos clades: GI-a i GI-b. Els dos s'originaren a les regions endèmiques del Sud-est asiàtic, però tenen patrons de dispersió i característiques epidemiològiques diferents. Les soques GI-a foren aïllades primer a Tailàndia i Cambodja i després a Austràlia. Contrastant amb la limitada distribució geogràfica del clade GI-a, les soques del clade GI-b s'han dispersar ràpidament per la majoria dels països de l'Àsia Oriental, sent les responsables del desplaçament abans esmentat de les soques GIII.[41]

S'ha detectat la presència del VEJ en mosquits de regions asiàtiques de gran altitud (>3.100 m) considerades fins ara lliures d'ell per les seves especials condicions climàtiques i escassa població de bestiar porcí.[42]

La malaltia té major prevalença en zones rurals i periurbanes on les persones tenen més risc degut a la proximitat amb els vectors de la malaltia, tot i que la vacunació, canvis en les pràctiques agrícoles i millores en el nivell de vida poden reduir en gran mesura la incidència de la malaltia en humans.

La major part de les infeccions que es donen en humans són asimptomàtiques, donant només signes clínics en una relació aproximada d’1 de cada 200 persones. Aquestes presenten les característiques pròpies de l'encefalitis japonesa (comentat a l'apartat de patogènia i lesions), encara que en algunes persones es poden donar fins i tot nivells de consciència reduïda que, en casos greus, poden evolucionar cap a un estat de coma.

En àrees on el virus està present acostuma a afectar més a nens petits perquè les persones grans ja han estat en conctacte prèviament amb la malaltia i presenten immunitat enfront aquesta.

Mitjançant mesures preventives com l'ús de repel·lents i insecticides, roba de màniga llarga i pantaló per protegir de les picades es pot reduir el risc de transmissió, així com fent algunes modificacions ambientals i utilitzant vacunes preventives.

Referències

  1. Xu LJ, Liu R, Ye S, Ling H, Zhu CM «Genomic analysis of a newly isolated of Japanese encephalitis virus strain, CQ11-66, from a pediatric patient in China» (en anglès). Virol J, 2013 Abr 1; 10, pp: 101. DOI: 10.1186/1743-422X-10-101. PMC: 3637482. PMID: 23548058 [Consulta: 9 setembre 2018].
  2. Desingu PA, Ray PK, John JK, Das T, et al «First Complete Genome Sequence of Genotype III Japanese Encephalitis Virus Isolated from a Stillborn Piglet in India» (en anglès). Genome Announc, 2017 Gen; 5 (3), pp: e01503-e01516. DOI: 10.1128/genomeA.01503-16. PMC: 5255922. PMID: 28104663 [Consulta: 9 setembre 2018].
  3. Rajavel AR, Kumar NP, Natarajan R, Vanamail P, et al «Morphological and molecular characterization of the ecological, biological and behavioural variants of the JE vector Culex tritaeniorhynchus: an assessment of its taxonomic status» (en anglès). J Vector Borne Dis, 2015 Mar; 52 (1), pp: 40-51. ISSN: 0972-9062. PMID: 25815866 [Consulta: 25 juny 2018].
  4. de Wispelaere M, Desprès P, Choumet V «European Aedes albopictus and Culex pipiens Are Competent Vectors for Japanese Encephalitis Virus» (en anglès). PLoS Negl Trop Dis, 2017 Gen 13; 11 (1), pp: e0005294. DOI: 10.1371/journal.pntd.0005294. PMC: 5268654. PMID: 28085881 [Consulta: 28 juny 2018].
  5. «Manual de la OIE sobre animales terrestres 2010». Encefalitis japonesa, 05-2010, pàg. 1-11.
  6. «Encefalitis japonesa». Encefalitis japonesa B, Arbovirus B, virus de la encefalitis transmitida por el mosquito, 11-2007, pàg. 1-6.
  7. Sattawaphaet, W; Junpee, A; Nuchprayoon, S «Mosquito Distribution and Japanese Encephalitis Virus Infection in a Bat Cave and Its Surrounding Area in Lopburi Province, Central Thailand» (en anglès). Thai J Vet Med, 2012; 42 (1), pp: 43-49. ISSN: 0125-6491 [Consulta: 28 juny 2018].
  8. Mansfield KL, Hernández-Triana LM, Banyard AC, Fooks AR, Johnson N «Japanese encephalitis virus infection, diagnosis and control in domestic animals» (en anglès). Vet Microbiol, 2017 Mar; 201, pp: 85-92. DOI: 10.1016/j.vetmic.2017.01.014. ISSN: 1873-2542. PMID: 28284628 [Consulta: 28 juny 2018].
  9. Lambert T, Killoran K, Leedom Larson KR «Japanese encephalitis virus» (en anglès). Swine Health Information Center and Center for Food Security and Public Health, Iowa State University, 2015; Ag, pàgs: 17 [Consulta: 16 setembre 2018].
  10. AHP Disease Manual «Japanese encephalitis» (en anglès). FAO, United Nations Secretariat of the Pacific Community, 2013 Jun (2nd Ed); B212, pàgs: 5 [Consulta: 16 setembre 2018].
  11. Le Flohic G, Porphyre V, Barbazan P, Gonzalez JP «Review of climate, landscape, and viral genetics as drivers of the Japanese encephalitis virus ecology» (en anglès). PLoS Negl Trop Dis, 2013 Set 12; 7 (9), pp: e2208. DOI: 10.1371/journal.pntd.0002208. PMC: 3772072. PMID: 24069463 [Consulta: 28 juny 2018].
  12. Lindahl J, Chirico J, Boqvist S, Thu HT, Magnusson U «Occurrence of Japanese Encephalitis Virus Mosquito Vectors in Relation to Urban Pig Holdings» (en anglès). Am J Trop Med Hyg, 2012 Des 5; 87 (6), pp: 1076–1082. DOI: 10.4269/ajtmh.2012.12-0315. PMC: 3516078. PMID: 23033401 [Consulta: 28 juny 2018].
  13. Ravanini P, Huhtamo E, Ilaria V, Crobu MG, et al «Japanese encephalitis virus RNA detected in Culex pipiens mosquitoes in Italy» (en anglès). Euro Surveill, 2012 Jul 12; 17 (28), pii: 20221. DOI: 10.2807/ese.17.28.20221-en. ISSN: 1560-7917. PMID: 22835438 [Consulta: 10 setembre 2018].
  14. de Wispelaere M, Desprès P, Choumet V «European Aedes albopictus and Culex pipiens Are Competent Vectors for Japanese Encephalitis Virus» (en anglès). PLoS Negl Trop Dis, 2017 Gen 13; 11 (1), pp: e0005294. DOI: 10.1371/journal.pntd.0005294. PMC: 5268654. PMID: 28085881 [Consulta: 10 setembre 2018].
  15. Campbell, Grant L «Estimated global incidence of Japanese encephalitis: a systematic review». Bull World Health Organ 2011; 89, 03-08-2011, pàg. 766–774E.
  16. Lord JS, Gurley ES, Pulliam JR «Rethinking Japanese Encephalitis Virus Transmission: A Framework for Implicating Host and Vector Species» (en anglès). PLoS Negl Trop Dis, 2015 Des 10; 9 (12), pp: e0004074. DOI: 10.1371/journal.pntd.0004074. PMC: 4686064. PMID: 26657648 [Consulta: 28 juny 2018].
  17. Longbottom J, Browne AJ, Pigott DM, Sinka ME, et al «Mapping the spatial distribution of the Japanese encephalitis vector, Culex tritaeniorhynchus Giles, 1901 (Diptera: Culicidae) within areas of Japanese encephalitis risk» (en anglès). Parasit Vectors, 2017 Mar 16; 10 (1), pp: 148. DOI: 10.1186/s13071-017-2086-8. PMC: 5356256. PMID: 28302156 [Consulta: 28 juny 2018].
  18. Go YY, Balasuriya UB, Lee CK «Zoonotic encephalitides caused by arboviruses: transmission and epidemiology of alphaviruses and flaviviruses» (en anglès). Clin Exp Vaccine Res, 2014 Gen; 3 (1), pp: 58-77. DOI: 10.7774/cevr.2014.3.1.58. PMC: 3890452. PMID: 24427764 [Consulta: 23 setembre 2018].
  19. Saiyasombat, R «Characterization of the transovarial transmission potential, tissue tropisms and genetic determinants of host specificity of single-host flaviviruses» (en anglès). Graduate Theses and Dissertations, Iowa State University Digital Repository, 2014; 13956, pàgs: 132 [Consulta: 23 setembre 2018].
  20. Cheng VCC, Sridhar S, Wong SC, Wong SCY, et al «Japanese Encephalitis Virus Transmitted Via Blood Transfusion, Hong Kong, China» (en anglès). Emerg Infect Dis, 2018 Gen; 24 (1), pp: 49–57. DOI: 10.3201/eid2401.171297. PMC: 5749455. PMID: 29043965 [Consulta: 24 setembre 2018].
  21. Zhang B, He Y, Xu Y, Mo F, et al «Differential antiviral immunity to Japanese encephalitis virus in developing cortical organoids» (en anglès). Cell Death Dis, 2018 Jun 18; 9 (7), pp: 719. DOI: 10.1038/s41419-018-0763-y. PMC: 6006338. PMID: 29915260 [Consulta: 28 juny 2018].
  22. Yun SI, Lee YM «Early Events in Japanese Encephalitis Virus Infection: Viral Entry» (en anglès). Pathogens, 2018 Ag 13; 7 (3), pii: E68. DOI: 10.3390/pathogens7030068. PMC: 6161159. PMID: 30104482 [Consulta: 4 octubre 2018].
  23. Lannes N, Summerfield A, Filgueira L «Regulation of inflammation in Japanese encephalitis» (en anglès). J Neuroinflammation, 2017 Ag 14; 14 (1), pp: 158. DOI: 10.1186/s12974-017-0931-5. PMC: 5557552. PMID: 28807053 [Consulta: 10 setembre 2018].
  24. Foong YC, Tan M, Bradbury RS «Melioidosis: a review» (en anglès). Rural Remote Health, 2014; 14 (4), pp: 2763. ISSN: 1445-6354. PMID: 25359677 [Consulta: 8 setembre 2018].
  25. Li XY, Ke BX, Chen CN, Xiao HL, et al «First co-infection case of melioidosis and Japanese encephalitis in China» (en anglès). BMC Infect Dis, 2018 Set 4; 18 (1), pp: 452. DOI: 10.1186/s12879-018-3364-6. PMC: 6122635. PMID: 30180813 [Consulta: 8 setembre 2018].
  26. Handique SK, Das RR, Saharia B, Das P, et al «Coinfection of Japanese encephalitis with neurocysticercosis: an imaging study» (en anglès). AJNR Am J Neuroradiol, 2008 Gen; 29 (1), pp: 170-175. DOI: 10.3174/ajnr.A0769. ISSN: 1936-959X. PMID: 17928378 [Consulta: 8 setembre 2018].
  27. Yin Z, Wang X, Li L, Li H, et al «Neurological sequelae of hospitalized Japanese encephalitis cases in Gansu province, China» (en anglès). Am J Trop Med Hyg, 2015 Jun; 92 (6), pp: 1125-1129. DOI: 10.4269/ajtmh.14-0148. PMC: 4458813. PMID: 25918213 [Consulta: 9 setembre 2018].
  28. Solomon, T; Koelemay, K; Marfin, A; Roth, C; et al «Japanese Encephalitis Clinical Care Guidelines. Guidelines for management of children presenting with symptoms or signs of acute encephalitis syndrome» (en anglès). PATH, 2006; Nov, pàgs: 39 [Consulta: 25 juny 2018].
  29. Romero Cabello, Raúl. Microbiologia y parasitologia humana (en castellà). 3ª Ed. Panamericana, 2007; Jun 30, pàgs: 999. ISBN 9789687988481.
  30. Yun SI, Lee YM «Japanese encephalitis: the virus and vaccines» (en anglès). Hum Vaccin Immunother, 2014 Feb 1; 10 (2), pp: 263–279. DOI: 10.4161/hv.26902. PMC: 4185882. PMID: 24161909 [Consulta: 25 juny 2018].
  31. Amicizia D, Zangrillo F, Lai PL, Iovine M, Panatto D «Overview of Japanese encephalitis disease and its prevention. Focus on IC51 vaccine (IXIARO®)» (en anglès). J Prev Med Hyg, 2018 Mar; 59 (1), pp: E99–E107. DOI: 10.15167/2421-4248/jpmh2018.59.1.962. PMC: 6009073. PMID: 29938245 [Consulta: 9 setembre 2018].
  32. Drugs and Lactation Database «Japanese Encephalitis Vaccine» (en anglès). LactMed [Internet]. National Library of Medicine (US), 2016 Jun 2; NBK500996 (rev), pàgs: 2. PMID: 30000055 [Consulta: 9 setembre 2018].
  33. Heffelfinger JD, Li X, Batmunkh N, Grabovac V, et al «Japanese Encephalitis Surveillance and Immunization — Asia and Western Pacific Regions, 2016» (en anglès). MMWR Morb Mortal Wkly Rep, 2017 Jun 9; 66 (22), pp: 579-583. DOI: 10.15585/mmwr.mm6622a3. PMC: 5720240. PMID: 28594790 [Consulta: 9 setembre 2018].
  34. Oya A, Kurane I «Japanese encephalitis for a reference to international travelers» (en anglès). J Travel Med, 2007 Jul-Ag; 14 (4), pp: 259-268. DOI: 10.1111/j.1708-8305.2007.00134.x. ISSN: 1708-8305. PMID: 17617849 [Consulta: 9 setembre 2018].
  35. Rosselot, GA «Last-Minute Travelers» (en anglès). A: Travelers' Health Yellow Book; Chap. 8: Advising Travelers with Specific Needs. National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases, CDC, 2017; Jun 3 (rev), pàgs: 6 [Consulta: 9 setembre 2018].
  36. Office of Laboratory Security «Japanese encephalitis virus» (en anglès). Infectious Substances: Material Safety Data Sheet, MSDSonline. Public Health Agency of Canada, 2001; Mar, pàgs: 9 [Consulta: 25 setembre 2018].
  37. Rovid Spickler, Anna; Roth, James A.; Galyon, Jane. Enfermedades Emergentes y Exóticas de los Animales (en castellà). CFSPH Iowa State University, 15-10-2011, p. 132-135. ISBN 9780984627004.
  38. Schiettecatte, J; Anckaert, E; Smitz, J «Interferences in Immunoassays» (en anglès). A: Advances in Immunoassay Technology, Chap. 3 (Chiu NHL, Christopoulos TK; Editors). InTech, 2012; Mar 23, pàgs: 45-62 ISBN 978-953-51-0440-7. DOI: 10.5772/35797 [Consulta: 24 setembre 2018].
  39. Shrivastva A, Tripathi NK, Parida M, Dash PK, et al «Comparison of a dipstick enzyme-linked immunosorbent assay with commercial assays for detection of Japanese encephalitis virus-specific IgM antibodies» (en anglès). J Postgrad Med, 2008 Jul-Set; 54 (3), pp: 181-185. DOI: 10.4103/0022-3859.40959. ISSN: 0022-3859. PMID: 18626163 [Consulta: 28 juny 2018].
  40. Schuh AJ, Ward MJ, Leigh Brown AJ, Barrett AD «Dynamics of the Emergence and Establishment of a Newly Dominant Genotype of Japanese Encephalitis Virus throughout Asia» (en anglès). J Virol, 2014 Abr; 88 (8), pp: 4522-4532. DOI: 10.1128/JVI.02686-13. PMC: 3993778. PMID: 24501419 [Consulta: 8 setembre 2018].
  41. Huang YS, Hettenbach SM, Park SL, Higgs S, et al «Differential Infectivities among Different Japanese Encephalitis Virus Genotypes in Culex quinquefasciatus Mosquitoes» (en anglès). PLoS Negl Trop Dis, 2016 Oct; 10 (10), pp: e0005038. DOI: 10.1371/journal.pntd.0005038. PMC: 5051684. PMID: 27706157 [Consulta: 9 setembre 2018].
  42. Zhang H, Rehman MU, Li K, Luo H, et al «Epidemiologic Survey of Japanese Encephalitis Virus Infection, Tibet, China, 2015» (en anglès). Emerg Infect Dis, 2017 Jun; 23 (6), pp: 1023-1024. DOI: 10.3201/eid2306.152115. PMC: 5443422. PMID: 28518046 [Consulta: 14 setembre 2018].

Bibliografia

Enllaços externs

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Virus de l'encefalitis japonesa: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

El virus de l'encefalitis japonesa (VEJ) és un virus RNA esfèric d’uns 40 nm de diàmetre amb una coberta externa que té projeccions irregulars de glicoproteïna E; el qual forma part del gènere Flavivirus, pertanyent a la familia Flaviviridae i és causant d'encefalitis principalment en cavalls i en humans. També afecta a porcs als quals provoca avortaments i nascuts morts. El seu genoma està format per uns 11.000 nucleòtids, encara que el nombre exacte varia lleugerament segons la soca viral. El principal vector del VEJ és un mosquit culícid, Culex tritaeniorhynchus, amb independència de les seves variants poblacionals; encara que altres espècies del mateix gènere de mosquits i del gènere Aedes també poden transmetre el virus. L'encefalitis per VEJ es troba a àmplies zones d'Àsia i a la zona del Pacífic occidental.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Virus de l'encéphalite japonaise ( French )

provided by wikipedia FR

Le virus de l'encéphalite japonaise est un virus à ARN monocaténaire de polarité positive (groupe IV de la classification Baltimore) appartenant au genre Flavivirus, de la famille des Flaviviridae. Apparenté au virus du Nil occidental et au virus de l'encéphalite de Saint-Louis, il s'agit d'un arbovirus transmis par des moustiques, particulièrement ceux du genre Culex. Chez l'homme, il provoque l'encéphalite japonaise.

Ce virus enveloppé est formé d'une capside à l'intérieur de laquelle se trouve l'ARN viral. Cette capside est recouverte d'une enveloppe virale comprenant des protéines qui jouent le rôle d'antigènes. Cette enveloppe permet au virus de pénétrer dans la cellule hôte. Le génome de ce virus, long d'environ 11 kilobases[2], code une longue polyprotéine clivée en trois protéines structurelles, notées C, prM et E, et sept protéines non structurelles, notées NS1, NS2a, NS2b, NS3, N4a, NS4b et NS5[3]. NS1 est produite sous une forme sécrétée également. NS3 serait une hélicase. NS5 est l'ARN polymérase ARN-dépendante. Ce virus infecte le lumen du réticulum endoplasmique[4],[5], dans lequel de grandes quantités de protéines virales s'accumulent rapidement.

Notes et références

  1. (en) « Virus Taxonomy: 2018b Release », ICTV, juillet 2018 (consulté le 12 juillet 2019).
  2. (en) P. A. Desingu, Pradeep K. Ray, Jeny K. John, T. Das, Z. B. Dubal, K. K. Rajak, R. K. Singh et G. Saikumar, « First Complete Genome Sequence of Genotype III Japanese Encephalitis Virus Isolated from a Stillborn Piglet in India », Genome Announcements, vol. 5, no 3,‎ 19 janvier 2017, e01503-e01516 (PMID , PMCID , DOI , lire en ligne)
  3. (en) Li-Juan Xu, Ruixi Liu, Sheng Ye, Hua Ling et Chao-Min Zhu, « Genomic analysis of a newly isolated of Japanese encephalitis virus strain, CQ11-66, from a pediatric patient in China », Virology Journal, vol. 10,‎ avril 2013, p. 101 (PMID , PMCID , DOI , lire en ligne)
  4. (en) B. He, « Viruses, endoplasmic reticulum stress, and interferon responses », Cell Death & Differentiation, vol. 13, no 3,‎ mars 2006, p. 393-403 (PMID , DOI , lire en ligne)
  5. (en) Hong-Lin Su, Ching-Len Liao et Yi-Ling Lin, « Japanese Encephalitis Virus Infection Initiates Endoplasmic Reticulum Stress and an Unfolded Protein Response », Journal of Virology, vol. 76, no 9,‎ mai 2002, p. 4162-4171 (PMID , PMCID , DOI , lire en ligne)
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Auteurs et éditeurs de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia FR

Virus de l'encéphalite japonaise: Brief Summary ( French )

provided by wikipedia FR

Le virus de l'encéphalite japonaise est un virus à ARN monocaténaire de polarité positive (groupe IV de la classification Baltimore) appartenant au genre Flavivirus, de la famille des Flaviviridae. Apparenté au virus du Nil occidental et au virus de l'encéphalite de Saint-Louis, il s'agit d'un arbovirus transmis par des moustiques, particulièrement ceux du genre Culex. Chez l'homme, il provoque l'encéphalite japonaise.

Ce virus enveloppé est formé d'une capside à l'intérieur de laquelle se trouve l'ARN viral. Cette capside est recouverte d'une enveloppe virale comprenant des protéines qui jouent le rôle d'antigènes. Cette enveloppe permet au virus de pénétrer dans la cellule hôte. Le génome de ce virus, long d'environ 11 kilobases, code une longue polyprotéine clivée en trois protéines structurelles, notées C, prM et E, et sept protéines non structurelles, notées NS1, NS2a, NS2b, NS3, N4a, NS4b et NS5. NS1 est produite sous une forme sécrétée également. NS3 serait une hélicase. NS5 est l'ARN polymérase ARN-dépendante. Ce virus infecte le lumen du réticulum endoplasmique,, dans lequel de grandes quantités de protéines virales s'accumulent rapidement.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Auteurs et éditeurs de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia FR

Virus dell'encefalite giapponese ( Italian )

provided by wikipedia IT

Il virus dell'encefalite giapponese (JEV), precedentemente noto come virus dell'encefalite B giapponese è un arbovirus della famiglia dei Flavivirus, genere flavivirus, appartiene al IV gruppo dei virus a ((+) ssRNA).[1]

Mostra una somiglianza con altri 9 virus geneticamente e antigenicamente correlati; tutti flavivirus questi che appartengono al numeroso gruppo dei virus dell'encefalite giapponese (JEV).[2]

Sono serbatoio del virus i suini domestici e gli uccelli selvatici soprattutto gli aironi; la trasmissione all'uomo provoca gravi sintomi. Tra i principali vettori di questa malattia vi sono le zanzare Culex e Culex tritaeniorhynchus vishnui. Questa malattia è più diffusa nel sud-est asiatico e in Asia orientale.[3]

Magnifying glass icon mgx2.svgLo stesso argomento in dettaglio: Encefalite giapponese.

Epidemiologia

L'encefalite giapponese (JE) è il più importante flavivirus neurotropo ed è probabilmente numericamente la più importante encefalite virale al mondo, con 50.000 casi e 10-15.000 morti. La malattia è stata riconosciuta la prima volta in Giappone nel 1870, il primo isolamento è del 1930 in un caso mortale.[4]

Clinica

Spesso clinicamente si manifesta con febbre mal di testa e raffreddore; talvolta però dopo una fase prodromica febbrile si ha un coma associato a convulsioni. Altre volte si manifesta clinicamente con meningite asettica, convulsioni febbrili, o un paralisi. Vi sono anche segni neurologici simili al Parkinson con rigidità, spasmi e segno della ruota dentata. La mortalità è alta con il 20-30% dei soggetti infettati, in oltre metà dei sopravvissuti si hanno sequele neurologiche permanenti. Si sono osservati alla RMN danni al talamo e ai nuclei della base.[4]

Note

  1. ^ Claude M. Fauquet, M.A. Mayo, J. Maniloff, U. Desselberger, L.A. Ball, Virus Taxonomy: VIIIth Report of the International Committee on Taxonomy of Viruses, Academic Press, 15 luglio 2005, pp. 1257–, ISBN 978-0-08-057548-3.
  2. ^ Nikolay B, Diallo M, Boye CS, Sall AA, Usutu virus in Africa, in Vector Borne Zoonotic Dis., vol. 11, n. 11, 2011, pp. 1417–23, DOI:10.1089/vbz.2011.0631, PMID 21767160.
  3. ^ Lobigs M, Diamond MS, Feasibility of cross-protective vaccination against flaviviruses of the Japanese encephalitis serocomplex, in Expert Rev Vaccines, vol. 11, n. 2, 2012, pp. 177–87, DOI:10.1586/erv.11.180, PMC 3337329, PMID 22309667.
  4. ^ a b Solomon T, Mallewa M, Dengue and other emerging flaviviruses, in J. Infect., vol. 42, n. 2, 2001, pp. 104–15, DOI:10.1053/jinf.2001.0802, PMID 11531316.

Bibliografia

 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autori e redattori di Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia IT