dcsimg

Kuoreet ( Finnish )

provided by wikipedia FI
 src=
Kynttiläkuore (Thaleichthys pacificus)

Kuoreet (Osmeridae) on kuorekalojen lahkoon kuuluva rasvaevällisten kalojen heimo, jonka lajeja esiintyy pohjoisen pallonpuoliskon merissä ja sisävesissä.[1] Tieteellinen nimi on johdettu kreikankielen sanasta osme, joka tarkoittaa ’pahanhajuista’.[1]

Suurin osa kuoreista on anadromisia eli ne elävät meressä mutta muuttavat rannikoille ja jokiin kutemaan. Muutama lajeista elää koko elämänsä makeassa vedessä.[1][2] Useimmat kuoreet ovat alle 20 senttimetrin pituisia, mutta kookkaimmat lajit voivat kasvaa 40 senttimetrin mittaisiksi. Väritykseltään ne ovat hopeanhohtoisia.[1]

Suvut ja lajit

Kuoreet jakautuvat kuuteen sukuun, joihin kuuluu yhteensä 13 lajia:[3]

Lähteet

  • Varjo, Markku & Koli, Lauri & Dahlström, Harri: Maailman kalojen nimet. Helsinki: Suomen Biologian Seura Vanamo ry, 2004. ISBN 951-9108-13-0. (Kalalajien suomenkieliset nimet)

Viitteet

  1. a b c d Family Osmeridae FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 20.1.2011. (englanniksi)
  2. Numminen, Maija (toimituspäällikkö): ”Lohimaiset kalat”, Spectrum Tietokeskus. 7. osa. Porvoo: WSOY, 1978. ISBN 951-0-07246-X.
  3. Osmeridae World Register of Marine Species. Viitattu 20.1.2011.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Kuoreet: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI
 src= Kynttiläkuore (Thaleichthys pacificus)

Kuoreet (Osmeridae) on kuorekalojen lahkoon kuuluva rasvaevällisten kalojen heimo, jonka lajeja esiintyy pohjoisen pallonpuoliskon merissä ja sisävesissä. Tieteellinen nimi on johdettu kreikankielen sanasta osme, joka tarkoittaa ’pahanhajuista’.

Suurin osa kuoreista on anadromisia eli ne elävät meressä mutta muuttavat rannikoille ja jokiin kutemaan. Muutama lajeista elää koko elämänsä makeassa vedessä. Useimmat kuoreet ovat alle 20 senttimetrin pituisia, mutta kookkaimmat lajit voivat kasvaa 40 senttimetrin mittaisiksi. Väritykseltään ne ovat hopeanhohtoisia.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI