Lonomia er en slekt av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae).
Nokså store (vingespenn 80-110 millimeter), slanke, hårete påfuglspinnere. Vingene er grå eller brunlige, med en eller flere lengdestreker som når sommerfuglen sitter med delvis utstrakte vinger får den til å ligne et vissent blad. Larvene er kamfulasjefarget, med stive hår som er knyttet til giftkjertler.
Som hos mange andre påfuglspinnere kan larvene leve på mange ulike busker og trær. Larvene lever gjerne selskapelig, i alle fall som unge. De kan legge ut på vandringer på en lang rekke, den ene bak den andre. Som andre påfuglspinnere har de voksne reduserte mundeler, og de tar ikke næring til seg. Noen flyr om natten, andre om dagen.
Larvene, til dels også de voksne sommerfuglene, er kledt med neslehår. Disse frigjør gift om man kommer i kontakt med dem og kan utløse hudirritasjon, av og til også mer alvorlige komplikasjoner. Larvene sitter gjerne i tette samlinger på trestammer, og er nokså godt kamuflert, slik at man uaktsomt lett kan komme i kontakt med dem. Hemileucinae er den sommerfugl-gruppen som forårsaker mest medisinske problemer i Mellom- og Sør-Amerika. Denne slekten er særlig beryktet for sin giftighet, dødsfall forekommer regelmessig fordi mennesker har vært i kontakt med larveansamlinger. Den mest problematiske arten er Lonomia obliqua i Brasil. Hudkontakt med flere larver av denne arten kan medføre store indre blødninger, nyresvikt og hemolyse, og det er beregnet at det er dødelig i 1 - 2 % av alle tilfeller. Det er gjort betydelig medisinsk forskning på denne arten, både fordi den representerer en betydelig helserisiko, men også fordi giftstoffene dens kan omfatte medisinsk svært interessante stoffer, blant annet antikoagulanter.
Slekten er utbredt i Mellom- og Sør-Amerika.
Lonomia er en slekt av sommerfugler som hører til familien påfuglspinnere (Saturniidae).