dcsimg

Fidžinviistäjä ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Fidžinviistäjä (Pseudobulweria macgillivrayi) on äärimmäisen uhanalainen Fidžillä elävä ulappalintu [1]. Laji nimettiin skotlantilaisen ornitologi William MacGillivrayn mukaan.

Kooltaan fidžinviistäjä on noin 30 cm. Väritykseltään lintu on kauttaaltaan tumman suklaanruskea. Nokka ja koivet ovat tummat. Fidžinviistäjä muistuttaa tummaruskotiiraa (Anous minutus) ja ruskotiiraa (Anous stolidus), mutta eroaa näistä erityisesti ulappalinnuille tyypillisen lentotapansa vuoksi. Laji on vaikea erottaa myös tyrskyliitäjästä (Bulweria bulwerii) [2].

Fidžinviistäjä elää suurimmaksi ulapalla. Sen arvellaan pesivän Gaun saarella kaulusviistäjien (Pterodroma brevipes) kanssa. Fidžinviistäjäkannan kooksi arvioidaan alle 50 yksilöä [2]. Yhtenä syynä lajin kannan pienuuteen pidetään saarelle levinneitä kissoja sekä rottia [1].

Lähteet

  1. a b c BirdLife International: Pseudobulweria macgillivrayi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.6.2014. (englanniksi)
  2. a b Fiji Petrel – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 5. elokuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Fidžinviistäjä: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Fidžinviistäjä (Pseudobulweria macgillivrayi) on äärimmäisen uhanalainen Fidžillä elävä ulappalintu . Laji nimettiin skotlantilaisen ornitologi William MacGillivrayn mukaan.

Kooltaan fidžinviistäjä on noin 30 cm. Väritykseltään lintu on kauttaaltaan tumman suklaanruskea. Nokka ja koivet ovat tummat. Fidžinviistäjä muistuttaa tummaruskotiiraa (Anous minutus) ja ruskotiiraa (Anous stolidus), mutta eroaa näistä erityisesti ulappalinnuille tyypillisen lentotapansa vuoksi. Laji on vaikea erottaa myös tyrskyliitäjästä (Bulweria bulwerii) .

Fidžinviistäjä elää suurimmaksi ulapalla. Sen arvellaan pesivän Gaun saarella kaulusviistäjien (Pterodroma brevipes) kanssa. Fidžinviistäjäkannan kooksi arvioidaan alle 50 yksilöä . Yhtenä syynä lajin kannan pienuuteen pidetään saarelle levinneitä kissoja sekä rottia .

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI