dcsimg

Valeskorpionit ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Valeskorpionit (Pseudoscorpiones[1][2]) on hämähäkkieläinten lahko.

Piirteitä

Valeskorpioneilla on kahdeksan jalkaa, joissa on viidestä seitsemään osaa. Niillä on pitkät sakset, jotka muistuttavat suuresti skorpionien saksia.

Sakset koostuvat liikkumattomista ”kädestä” ja ”sormesta” sekä erillisestä liikkuvasta sormesta. Liikkuvassa sormessa on usein myrkkyrauhanen. Myrkkyä valeskorpionit käyttävät saaliiden kiinniottamiseen ja lamaannuttamiseen. Valeskorpionit eivät pure. Valeskorpioni kaataa heikosti syövyttävää nestettä saaliin päälle ja syö liuenneet jäännökset.

Valeskorpionit kutovat silkkiä leuoistaan tehdäkseen lautasenmallisen pesän parittelua ja talvehtimista varten.

Valeskorpioneja on yli 3 000 lajia, ja uusia löydetään kaiken aikaa. Niitä on ympäri maailmaa, jopa kylmillä alueilla kuten Suomessa. Suurin osa populaatiosta on kuitenkin trooppisilla alueilla. Kirjaskorpioni (Chelifer cancroides) asuu useimmiten ihmisten kodeissa. Muita lajeja on luonnossa kaikkialla.

Valeskorpionit ovat yleisesti ihmisille hyödyllisiä, sillä ne syövät muurahaisia, pieniä kärpäsiä ja erinäisiä kotituholaisia.

Evoluutio

Vanhimmat valeskorpionin fossiilit ovat 380 miljoonaa vuotta vanhoja; samoilta ajoilta on löydetty ensimmäiset maaeläinten fossiilit. Se ei kuitenkaan ole yllättävää, sillä valeskorpionit ovat läheisempää sukua hämähäkkien kuin oikeiden skorpionien kanssa. Ne eivät kuitenkaan ole kehittyneet hämähäkeistä, koska valeskorpioneilla on sakset, joita hämähäkeillä ei ole. Koska hämähäkit alkoivat kehittyä noin 380 miljoonaa vuotta sitten, on todennäköistä, että valeskorpionit ovat olleet olemassa jo paljon sitä ennen. Tätä teoriaa tukee myös se, että vanhimmatkin fossiilit ovat lähes samanlaisia kuin nykyiset valeskorpionit.

Lajit Suomessa

Suomesta tunnetaan 18 valeskorpionilajia, joista kolme on vuoden 2010 uhanalaisuusarvioinnissa katsottu silmälläpidettäviksi (NT). [3][4] Lisäksi yksi laji tunnetaan ainoastaan sisätiloista.[5]

Lähteet

  1. a b c d e Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Pseudoscorpiones (TSN 690741) itis.gov. Viitattu 9.3.2019. (englanniksi)
  2. Suomen luonto:Eläimet:Selkärangattomat, Weilin+Göös 1998. s. 205
  3. Mannerkoski, I., Lehtinen, P., T. & Koponen, S. 2010. Valeskorpionit. Julk.: Rassi, P., Hyvärinen, E., Juslén, A. & Mannerkoski, I. (toim.) 2010: Suomen lajien uhanalaisuus – Punainen kirja 2010. Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki. s. 363–365
  4. Suomen valeskorpionien määrityskaava
  5. Annika Uddström & Veikko Rinne: Suomen lukit ja valeskorpionit. Helsinki: Hyönteistarvike Tibiale Oy, 2016. ISBN 978-952-68504-0-5. s. 125
  6. Useita Suomelle uusia lukki- ja valeskorpionilajeja löytynyt. SYKE 26.6.2014

Aiheesta muualla

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Valeskorpionit: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Valeskorpionit (Pseudoscorpiones) on hämähäkkieläinten lahko.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI