dcsimg

Täplätoka ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Täplätoka (Allotoca maculata) on äärimmäisen uhanalainen kalalaji. Se elää vain Meksikossa makeassa vedessä.[1]

Täplätoka elää matalissa, rehevissä vesistöissä jotka saattavat pitkinä kuivina kausina kuivua lähes kokonaan haiseviksi mutalammikoiksi. Alueella on pulaa viljelysmaasta, ja on uhkana, että nämä pienet lammikot kuivataan viljelyskäyttöön. Kaloja on menestyksellisesti viljelty vankeudessa,[2] mutta on epävarmaa, onko luonnossa enää villejä yksilöitä.[3]

Täplätoan vartalo on perusväriltään harmahtava. Kyljessä on epäselvä vaakaraita ja himmeitä pystyjuovia. Lajinimen antanut täplä erottuu tummana ja selvärajaisena noin kaksi senttiä pyrstöstä eteenpäin. Itse kala jää alle seitsemän senttiä pitkäksi.[3]

Lähteet

  1. a b Contreras-Balderas, S. & Almada-Villela, P.: Allotoca maculata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 1996. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.08.2013. (englanniksi)
  2. Goodeiden
  3. a b Allotoca maculata (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi) (myös kuva)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Täplätoka: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Täplätoka (Allotoca maculata) on äärimmäisen uhanalainen kalalaji. Se elää vain Meksikossa makeassa vedessä.

Täplätoka elää matalissa, rehevissä vesistöissä jotka saattavat pitkinä kuivina kausina kuivua lähes kokonaan haiseviksi mutalammikoiksi. Alueella on pulaa viljelysmaasta, ja on uhkana, että nämä pienet lammikot kuivataan viljelyskäyttöön. Kaloja on menestyksellisesti viljelty vankeudessa, mutta on epävarmaa, onko luonnossa enää villejä yksilöitä.

Täplätoan vartalo on perusväriltään harmahtava. Kyljessä on epäselvä vaakaraita ja himmeitä pystyjuovia. Lajinimen antanut täplä erottuu tummana ja selvärajaisena noin kaksi senttiä pyrstöstä eteenpäin. Itse kala jää alle seitsemän senttiä pitkäksi.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI