De Russische desman (Desmana moschata) is een bovengronds levende mol (familie Talpidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Castor moschatus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] Deze soort komt uitsluitend voor in Rusland, voornamelijk in de stroomgebieden van de Don, de Wolga en de Oeral. Samen met de Pyrenese desman (Galemys pyrenaicus) vormt hij de onderfamilie der desmans (Desmaninae), nabij het water levende mollen die meer op waterspitsmuizen dan mollen lijken.
Hij wordt 18 tot 21 cm lang en heeft een ongeveer even lange staart, die lang is en aan de zijkanten afgeplat, en waarmee hij in het water stuurt. Hij weegt 400 tot 500 gram. Aan de achterpoten zitten zwemvliezen die tot de punten van de tenen reiken. De zwemvliezen aan de voorpoten zijn korter. De oren en ogen zijn zeer klein. Door een geurklier produceert hij een muskusachtige geur.
Ze leven in groepen, vaak in alleen via het water toegankelijke holen aan de rivieroever. Ze zijn 's nachts actief en wroeten dan met hun lange en gevoelige snuit op de rivierbodem naar allerlei ongewervelden, kikkers en vissen. De paartijd is in de lente. De vrouwtjes brengen na een zwangerschap van zes tot zeven weken drie tot vijf jongen ter wereld, die een maand gezoogd worden en na anderhalve maand volwassen zijn.
Bronnen, noten en/of referentiesDe Russische desman (Desmana moschata) is een bovengronds levende mol (familie Talpidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Castor moschatus in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Deze soort komt uitsluitend voor in Rusland, voornamelijk in de stroomgebieden van de Don, de Wolga en de Oeral. Samen met de Pyrenese desman (Galemys pyrenaicus) vormt hij de onderfamilie der desmans (Desmaninae), nabij het water levende mollen die meer op waterspitsmuizen dan mollen lijken.