dcsimg
Imagem de Faia-europeia
Life » » Archaeplastida » » Angiosperms » » Fagaceae »

Faia Europeia

Fagus sylvatica L.

Faig ( Catalão; Valenciano )

fornecido por wikipedia CA
 src=
 src=
Mapa de distribució del faig. A Anglaterra i Noruega es considera espècie introduïda
 src=
Fagus sylvatica

El faig[1][2][3] (Fagus sylvatica) és un arbre gran i corpulent del gènere Fagus i de la família Fagaceae. També es coneix com a fai en ribagorçà i en valencià com a faig bosquer. Etimològicament, Fagus deriva del grec i significa 'per menjar' en clara referència a les llavors comestibles: sylvatica fa esment a la seva capacitat per formar bosc. Un bosc on l'espècie predominant és el faig se'n diu fageda o fajosa.

Morfologia

És un arbre de fins a 40 metres d'alçada, amb el tronc dret, l'escorça grisenca i llisa i una capçada ampla. Les flors masculines estan reunides en una inflorescència globular pèndula i les femenines, de dues en dues, envoltades d'un involucre.[4]

Les fulles són ovades, amb el marge amb pèls fins i sedosos. A la tardor, les fulles perden el color i es tornen de color daurat vermellós. El fruit és de color bru, amb 3 arestes prominents i reunides de 2 en 2, dins d'una cúpula llenyosa i amb espines llargues i toves.

Ecologia

Macrofaneròfit que creix en terrenys no massa compactes de clima humit. Forma boscos a l'estatge montà, als vessants humits i ombrívols, on s'estanca sovint la boira i els núvols. Floreix de març fins al maig.

Àrea de distribució

La fageda és un bosc típic de l'estatge montà. S'estén per Europa, arriba al sud-est de Noruega, al mar Negre i pel sud a les muntanyes de Grècia i Sicília. A la península Ibèrica es distribueix per la meitat nord peninsular. Als Països Catalans el trobem als Pirineus, i estatge montà interior, dels 500 a 2.000 m.[5] Es fa a les contrades de clima oceànic i humit. A les Terres de l'Ebre es troba la fageda més meridional d'Europa, al barranc del Retaule, al terme de La Sénia (Montsià) i dins del Parc Natural dels Ports.

És relativament rar a Catalunya, però és la vuitena espècie més abundant, amb més de 36 milions de peus i la segona espècie caducifòlia més abundant, després del roure martinenc. Les fagedes es concentren al Ripollès (10 milions de peus), la Garrotxa, Osona, la Vall d'’Aran i el Berguedà, tot i que també n'’hi ha a l'’Alt Empordà, al Montseny (la Selva i el Vallès Oriental) i fins i tot al Solsonès i als Ports (Montsià).[6]

Fagedes representatives dels Països Catalans

Fageda Municipi Comarca Espai natural, parc Fageda del Retaule La Sénia Montsià Parc Natural dels Ports Fageda d'en Jordà Santa Pau Garrotxa Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Fageda de la Grevolosa La Vall d'en Bas Garrotxa Serra dels Llancers Fageda de Castellet Tremp Pallars Jussà Serra de Castellet Fageda de Santa Fe Fogars de Montclús Vallès Oriental Vall de Santa Fe, Massís del Montseny,
Parc Natural del Montseny Fageda de Gresolet Saldes Berguedà Pedraforca, Cadí,
Parc Natural del Cadí-Moixeró Fageda Clot d'en Pere Gréixer Berguedà Serra del Moixeró,
Parc Natural del Cadí-Moixeró

Usos medicinals

Se n'utilitza l'escorça i les fulles. L'escorça té una bona quantitat de tanins (3-4%), mentre que les fulles són riques en flavonoides, sobretot en quercetòsid. La fusta té molta quantitat de fenols com la creosota.

S'ha usat tradicionalment com antisèptic, antidiarreic, cicatritzant, analgèsic, antipirètic, antitussigen i expectorant. Popularment s'empra en el tractament de la grip, refredats, bronquitis, faringitis, odontàlgies i diarrees. La fulla del faig té, a més, propietats com a diürètic.

Toxicitat

Se'n té constància d'intoxicacions per ingesta excessiva de llavors que poden portar a un quadre de problemes gastrointestinals com vòmit, diarrea, dolors abdominals i paràlisis digestiva, segurament per l'alt contingut en tanins.

Altres usos

La fusta del faig és apreciada en fusteria, torneria, ebenisteria i construcció (com travesses de ferrocarril) i, antigament, per fer carbó. També es cultiva com a ornamental. El fruit, la faja, és comestible i antigament se n'extreia un oli de cuina al nord d'Europa.

Referències

  1. «faig». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. http://www.termcat.cat
  3. Masclans i Girvès, Francesc. Guia per a conèixer els arbres. (8a. ed. 1988). Barcelona: Montblanc-Martín/CEC, 1958. ISBN 84-85135-41-5.
  4. Pascual, Ramon. Guia dels arbres dels Països Catalans (en català). 3a edició. Barcelona: Pòrtic Natura, 1994, p. 90-91. ISBN 84-7306-390-2.
  5. «Banc de dades de biodiversitat de Catalunya» (en català). [Consulta: 19 febrer 2016].
  6. «L'IFEC, una fotografia de boscos» (en català). Presència, 20-04-2006. [Consulta: 23 octubre 2015].

Bibliografia

Vegeu també

Enllaços externs

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons (Galeria)
Commons
Commons (Categoria) Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquiespècies
Viquiespècies

Viccionari

licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Autors i editors de Wikipedia
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia CA

Faig: Brief Summary ( Catalão; Valenciano )

fornecido por wikipedia CA
 src= La Fageda d'en Jordà, bosc situat a Santa Pau (Garrotxa)  src= Mapa de distribució del faig. A Anglaterra i Noruega es considera espècie introduïda  src= Fagus sylvatica

El faig (Fagus sylvatica) és un arbre gran i corpulent del gènere Fagus i de la família Fagaceae. També es coneix com a fai en ribagorçà i en valencià com a faig bosquer. Etimològicament, Fagus deriva del grec i significa 'per menjar' en clara referència a les llavors comestibles: sylvatica fa esment a la seva capacitat per formar bosc. Un bosc on l'espècie predominant és el faig se'n diu fageda o fajosa.

licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Autors i editors de Wikipedia
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia CA