dcsimg

Ammophila (insecte) ( catalan ; valencien )

fourni par wikipedia CA

Ammòfila (Ammophila) és un gènere d'insectes solitaris, aculeats, d'uns 2 centímetres de llargada i de color negrós, propis de les zones de clima tropical. A Europa viu l'ammòfila de la sorra (A. sabulosa), que captura erugues de lepidòpters i les immobilitza picant-les amb el seu fibló verinós, però sense matar-les. Les transporta al seu cau, fet a terra, i diposita un ou sobre cada eruga, que constituirà un aliment fresc per a la larva de l'ammòfila quan surti de l'ou.[1]

Són insectes semblant a les vespes. És particularment conegut per l'ús d'una pedra celebrades entre les seves mandíbules per piconar la terra. Així és una de les poques vespes que s'han observat utilitzant eines.[2] Segons ETIS aquest gènere conté més de 200 espècies.

Llista d'espècies

A Europa

Al món

Referències

 src= A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ammophila Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Ammòfila». l'Enciclopèdia. Enciclopèdia Catalana, SAU. [Consulta: 27 juliol 2010].
  2. D. i M. Fremy, Quid 2005, Ed° Robert Laffont, 2005. Article Zoologie, p. 210. b.
licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Autors i editors de Wikipedia
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia CA

Ammophila (insecte): Brief Summary ( catalan ; valencien )

fourni par wikipedia CA

Ammòfila (Ammophila) és un gènere d'insectes solitaris, aculeats, d'uns 2 centímetres de llargada i de color negrós, propis de les zones de clima tropical. A Europa viu l'ammòfila de la sorra (A. sabulosa), que captura erugues de lepidòpters i les immobilitza picant-les amb el seu fibló verinós, però sense matar-les. Les transporta al seu cau, fet a terra, i diposita un ou sobre cada eruga, que constituirà un aliment fresc per a la larva de l'ammòfila quan surti de l'ou.

Són insectes semblant a les vespes. És particularment conegut per l'ús d'una pedra celebrades entre les seves mandíbules per piconar la terra. Així és una de les poques vespes que s'han observat utilitzant eines. Segons ETIS aquest gènere conté més de 200 espècies.

licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Autors i editors de Wikipedia
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia CA