dcsimg

Driepootvis ( Neerlandês; Flamengo )

fornecido por wikipedia NL

Vissen

De driepootvis (Bathypterois grallator) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van netoogvissen (Ipnopidae).[2] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1886 door Goode & Bean.

Kenmerken

De sterk verlengde, lange buikvinnen vlak bij de kop worden gebruikt om op te staan, evenals de staartvinstraal. Ze houden hun kop met kleine ogen omhoog tegen de stroming, waarbij ze tevens de omgeving in de gaten houden. De soort bezit lange, vleermuisachtige borstvinnen die bijna aan de kop vastzitten en mogelijk een zintuigfunctie hebben. Op deze manier kunnen zij hun kop vlak bij de bodem houden, maar wel in een stabiele positie in de stroming om te ruiken of er een prooi in de buurt is. De mondspleet reikt tot achter het oor en de bek kan ver worden opengesperd. De lichaamslengte bedraagt 36 cm.

Leefwijze

Diepzeevissen maken in open water meestal gebruik van licht om hun prooien te lokken. Deze vis maakt geen gebruik van lokmiddelen, maar gebruikt een meer afwachtende strategie. Ze wachten gewoon totdat de stroming het voedsel naar hen toedrijft.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt voor in de diepere delen van de Atlantische-, Indische- en Grote Oceaan, maar ook van de Middellandse Zee.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Driepootvis op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. (en) Bathypterois grallator. FishBase. Ed. Ranier Froese and Daniel Pauly. 10 2011 version. N.p.: FishBase, 2011.
  • David Burnie (2001) - Animals, Dorling Kindersley Limited, London. ISBN 90-18-01564-4 (naar het Nederlands vertaald door Jaap Bouwman en Henk J. Nieuwenkamp).
licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia NL

Driepootvis: Brief Summary ( Neerlandês; Flamengo )

fornecido por wikipedia NL

De driepootvis (Bathypterois grallator) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van netoogvissen (Ipnopidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1886 door Goode & Bean.

licença
cc-by-sa-3.0
direitos autorais
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visite a fonte
site do parceiro
wikipedia NL