dcsimg
Image of sweet orange
Unresolved name

Sweet Orange

Citrus sinensis

Comments

provided by eFloras
Widely cultivated in the Punjab (especially Sargodha, Gujranwala), Peshawar and Sind region.

The sweet orange is one of the most popular of citrus fruits. Extensively consumed as fresh fruit, in juices, squashes etc.

Many varieties are cultivated in Pakistan. Some of the commonest are as follows:

(a) Mosambi (Mozambique) Fruit globose, c. 6.5-7 cm in diameter, apex marked with a circular ring. Pulp very sweet.

(b) Bloodred: Fruit smaller, c. 5.5-7 cm in diameter. Rind thin. Pulp orange streaked with red, or ruby-red; very juicy, acid sweet. The Gujranwala Distt. is famous for its bloodred oranges.

(c) Washington Navel. Fruit somewhat longer than broad, 8-9 cm in diameter; rind deep orange, apex marked with a distinct open or closed navel, containing a rudimentary secondary fruit. Pulp juicy, sweet, highly flavoured. Seeds few or none.

license
cc-by-nc-sa-3.0
copyright
Missouri Botanical Garden, 4344 Shaw Boulevard, St. Louis, MO, 63110 USA
bibliographic citation
Flora of Pakistan Vol. 0: 24 in eFloras.org, Missouri Botanical Garden. Accessed Nov 12, 2008.
source
Flora of Pakistan @ eFloras.org
editor
S. I. Ali & M. Qaiser
project
eFloras.org
original
visit source
partner site
eFloras

Description

provided by eFloras
Spinous tree, up to 10 m tall; spines few slender and flexible. Leaves aromatic 7.5-11 cm, ovate-oblong to ovate, entire or serrulate, acute to obtuse. Petiole narrowly winged, wings oblanceolate. Flowers axillary, in 1-6-flowered cymes. Petals reflexed. Stamens c. 20. Fruit oblate to slightly oval, 6-9 cm in diameter. Rind deep yellow to orange-red; thick or thin; pulp orange-yellow or reddish, sweet or slightly acidic.
license
cc-by-nc-sa-3.0
copyright
Missouri Botanical Garden, 4344 Shaw Boulevard, St. Louis, MO, 63110 USA
bibliographic citation
Flora of Pakistan Vol. 0: 24 in eFloras.org, Missouri Botanical Garden. Accessed Nov 12, 2008.
source
Flora of Pakistan @ eFloras.org
editor
S. I. Ali & M. Qaiser
project
eFloras.org
original
visit source
partner site
eFloras

Flower/Fruit

provided by eFloras
Fl. Per.: March-May. Fr. Per.: Sept.-Oct.
license
cc-by-nc-sa-3.0
copyright
Missouri Botanical Garden, 4344 Shaw Boulevard, St. Louis, MO, 63110 USA
bibliographic citation
Flora of Pakistan Vol. 0: 24 in eFloras.org, Missouri Botanical Garden. Accessed Nov 12, 2008.
source
Flora of Pakistan @ eFloras.org
editor
S. I. Ali & M. Qaiser
project
eFloras.org
original
visit source
partner site
eFloras

Distribution ( Spanish; Castilian )

provided by IABIN
Chile Central
license
cc-by-nc-sa-3.0
copyright
Universidad de Santiago de Chile
author
Pablo Gutierrez
partner site
IABIN

Taronger ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

El taronger (Citrus sinensis) és l'arbre de la taronja. Altres noms populars pels quals es coneix són grill (part del fruit), taronger dolç, taronger ver, taronges, taronja (fruit), taronja dolça (fruit). Pertany al gènere Citrus, que forma part de la família de les rutàcies. A aquest mateix gènere pertanyen la llimona, la mandarina, el pomelo, la llima agra i l'aranja. El cumquat, en canvi, pertany al gènere Fortunella de la mateixa família Rutaceae. Una característica fonamental d'aquesta família, de la qual compleix a la perfecció la pela de la taronja, és la presència de bosses secretores especials que alliberen fàcilment essències. És originari de la Xina, dut a occident pels àrabs. Es desenvolupa bé en climes suaus i càlids, i a la península Ibèrica es cultiva sobretot al País Valencià i en zones de les Terres de l'Ebre, on se solen regar per inundació uns tres cops l'any. No suporta les glaçades prolongades. N'hi ha una gran quantitat de varietats diferents, fonamentalment per la qualitat del fruit i el gust, que varia del dolç a l'àcid. L'espècie C. aurantium produeix taronges amargues, utilitzades per a l'elaboració d'alguns licors, melmelades i confitures. Aquesta variant és la varietat medicinal.

Sistemàtica

El taronger es va considerar tradicionalment l'espècie C. sinensis del gènere Citrus. A aquest mateix gènere pertanyien la llimona, la llima i la taronja amarga. Investigacions genètiques recents han demostrat que la majoria d'aquests fruits són en realitat híbrids produïts a partir del pomelo, la mandarina i el poncem, per la qual cosa la nomenclatura científica correcta és Citrus x sinensis. L'antic nom, sense identificació d'híbrid, continua emprant-se extensament.

Origen i etimologia

Els tarongers tenen el seu origen a Àsia (actualment l'Índia, el Pakistan, el Vietnam i el sud-est de la Xina) i foren portats a Occident pels àrabs. En sànscrit s'anomenava nâranga (probablement d'origen dravídic, no ari; en llengua tami naru significa 'fragant'); en occità antic s'anomena una auranja. Algunes hipòtesis afirmen que les pomes d'or que Heracles robà com a part de les seves dotze proves del jardí de les Hespèrides eren taronges. És considerada amb freqüència com una variant Citrus aurantium. El nom específic aurantium fa referència al color daurat dels fruits i deriva del llatí auratus: 'de color d'or'.

Morfologia

Es tracta d'un arbre d'alçada mitjana -encara que en òptimes condicions de cultiu arriba fins als 13 metres d'alçada. Necessita una ombra densa i que duri mig dia. Es tracta d'un arbre sensible al fred. Requereix terres de mitjana capacitat, fresques, sense importar la seva naturalesa. Arbre perenne, de copa gran, rodona o piramidal, de fullatge compacte, de tronc erecte i curt, amb fulles ovals d'entre 7 i 10 cm de marge sencer i freqüentment estipulades, i branques usualment amb grans punxes (més de 10 cm). Té un epicarp replet de glàndules on es concentren les essències. El mesocarpi és molt prim i eixut, de color blanc i l'endocarpi és molt gros i conté molta aigua. Les seves flors blanques ataronjades, neixen aïllades o en carrassos i produeixen una olor intensa. Són hermafrodites. La corol·la consta de 5 peces i 10 estams, tot i que també podem trobar corol·les de 4 peces. El fruit és gros, en forma de baia, anomenat hesperidi. Les formes vitals característiques són macrofaneròfits. Cultivada majoritàriament en horts i jardins.

No tenen exactament la mateixa morfologia el Citrus sinensis i Citrus aurantium.

Citrus aurantium

Arbre perennifoli de 5-6 m d'alçada, de copa arrodonida i branques amb d'espines llargues i flexibles. Fulles el·líptiques o lanceolades de color verd intens, de 7-10 cm de longitud i 4-8 cm d'amplada i àpex agut. Les flors són blanques, seroses, solitàries i molt oloroses, apareixen cap a la meitat de la primavera. Fruit carnós, arrodonit, de 7-10 cm de diàmetre, amb escorça de color ataronjat gruixada i rugosa, coberta completament de vesícules glandulars que contenen un líquid aromàtic.

Citrus sinensis

Petit arbre perennifoli amb una copa arrodonida més o menys espinós. Fulles de 7-10 cm amplament el·líptiques i l'ala del pecíol moderadament ampla, que és el que el diferencia de Citrus aurantium, a més del fruit que té escorça més prima de color entre groc-ataronjat i groc menys intens que el del Citrus aurantium i per l'ala del peduncle de les fulles, que és més allargat i perd la forma de cor que té Citrus aurantium, però sobretot pel sabor dels fruits, que és agre o dolç, però no amarg.

Història

Els tarongers dolços van ser portats a les penínsules Itàlica i Ibèrica des de l'Índia al segle XV. Hi ha diferents tipus de taronja dintre del conjunt de taronges dolces.

La primera plantació d'un hort de tarongers al País Valencià la documenta Antoni Josep Cavanilles en 1781,[2] a Carcaixent.[3] Esta plantació va ser obra del rector Monzó.[3] En poc de temps, el taronger passaria d'ocupar un quadre o unes fileres als horts, una disposició semblant al dels arbres de jardí, a monopolitzar tot l'hort amb criteris de rendibilitat econòmica.[4] Inicialment el taronger no va tindre massa èxit com a cultiu,[5] però a partir de la dècada de 1850 es produeix un augment de la demanda de fruita fresca a Europa,[5] que sumat a la millora en les comunicacions[5] provocaria un impuls per a la naixent indústria de la taronja valenciana.[5]

A partir d'aquell moment comença una extensió del cultiu arreu del regadiu de la Ribera del Xúquer fins a la Plana de Castelló,[4] amb Carcaixent i Alzira d'una banda, i el triangle Almassora-Borriana-Vila-real, d'altra, com a nuclis inicials.[2] L'impuls definitiu al cultiu del taronger al País Valencià es dóna a partir de la dècada de 1880 quan es comercialitzen les bombes a motor, que permeten l'expansió del regadiu gràcies a poder accedir a aigües subterrànies.[4] En uns cinquanta anys, desapareixerien els cultius de secà entre estes dos regions, expandint-se el monocultiu de la taronja.[4]

L'expansió del tarongerar s'explica pel desenvolupament de les infraestructures, pels avanços tecnològics i per l'aparició de nous sistemes de gestió propi de la industrialització.[4] A partir de la Guerra Civil espanyola i el període d'autarquia durant el règim franquista, va fer que se substituïren tarongers per cultius de subsistència.[5] No seria fins a la dècada de 1960 que es produiria un nou impuls en el cultiu de la taronja.[5]

Crida molt l'atenció un altre tipus de taronja dolça per les seves característiques, aquesta és la taronja de sang, la qual sembla com si tingués sang al seu interior i el seu suc és d'un color vermell robí.

Al voltant de l'any 1850, es va descobrir en un monestir del Brasil una taronja molt estranya, la qual al seu interior no tenia llavor, en canvi sí que tenia una espècie de taronja petita igual a la grossa, com si fos un bessó. Aquesta taronja més petita semblava un melic humà, per la qual cosa se li va donar el nom de Taronja Navel. Aquesta taronja és molt dolça i molt fàcil de pelar, raons per les quals seria excel·lent per a comercialitzar-la, però tenia l'inconvenient que, en no tenir llavor, només podia ser cultivada mitjançant empelts de la planta original del monestir. Actualment són molt conreades a Califòrnia, i distribuïdes per tot el món. Totes les taronges Navel que existeixen tenen el mateix constituent genètic que les taronges de l'arbre del monestir del Brasil.

Avui dia, moltes persones de tot el món prenen cada dia taronja, sigui directament menjant el fruit o prenent sucs, perquè les taronges són una de les millors fonts i més barates de vitamina C que existeixen. A diferència de molts altres animals, el cos humà no fabrica vitamina C amb regularitat, la qual ajuda a guarir les infeccions i les ferides.

Les taronges també són una molt bona font de fibra alimentària, però no contenen grans quantitats de minerals.

Cultiu i usos

El cultiu d'aquesta espècie forma una part important de l'economia de molts països, com els Estats Units (Florida i Califòrnia), la major part dels països mediterranis, el Brasil, Mèxic, el Pakistan, la Xina, l'Índia, l'Iran, Egipte, Turquia, i Sud-àfrica. Creix regions de clima temperat i humit. Als Països Catalans, n'hi ha sobretot al País Valencià, on disposen de sistemes de rec molt moderns i el cultiu de la fruita hi és molt important. Tot i que és un cultiu que necessita regadiu, no suporta l'excessiva humitat o embassament, la qual cosa duria a la pèrdua de l'arbre. Les gelades prolongades repercuteixen principalment en la fruita, tant en la baixa qualitat com en la seva pèrdua; les gelades més intenses acaben amb l'arbre i suposa una gran pèrdua perquè l'efecte dura uns sis anys, fins que la nova plantació comença a produir.

Al Baix Ebre, també hi ha importants cultius de tarongers, fins i tot a la vila de Xerta celebren una fira de la taronja. És també en aquesta comarca on es desenvolupa gran part de l'activitat dels vivers, sobretot a la població d'Alcanar.

Informació nutricional

Taronja (fruita)
Valors nutricionals per 100g[6]

aigua: 86,75 g cendres: 0,44 g fibres: 2,4 g valor energètic: 47 kcal carbohidrats: 11,75 g sucres: 9,35 g proteïnes: 940 mg lípids: 120 mg Oligoelements potassi: 181 mg calci: 40 mg fòsfor: 14 mg magnesi: 10 mg ferro: 100 µg zinc: 70 µg coure: 45 µg sodi: 0 mg Vitamines vitamina C: 53,2 mg vitamina B1: 87 µg vitamina B2: 40 µg vitamina B3: 282 µg vitamina B5: 250 µg vitamina B6: 60 µg vitamina B9: 0 µg vitamina B12: 0 µg vitamina A: 225 UI retinol: 0 µg vitamina E: 0,18 µg vitamina K: 0 µg Àcids grassos Àcids grassos saturats: 15 mg monoàcids grassos insaturats: 23 mg poliàcids grassos insaturats: 25 mg colesterol: 0 mg

Producció

Segons FAOSTAT, els principals productors de taronges (en milers de tones) van ser:[7]

País 2005 2012/13 1. Brasil 17.804 18.477 2. Estats Units 8.266 7.573 3. Mèxic 3.969 4.000 4. Índia 3.100 5.000 5. Itàlia 2.533 2.283 6. Xina 2.412 7.000 7. Espanya 2.149 2.929 8. Iran 1.900 2.732 9. Egipte 1.789 2.613 10. Indonèsia 1.311 1.600

Varietats mengívoles

N'hi ha una gran quantitat de varietats diferents, fonamentalment per la qualitat del fruit i el sabor, que varia del dolç a l'àcid. L'espècie Citrus aurantium produeix taronges amargues utilitzades per a l'elaboració d'alguns licors, melmelades i confitures.

Grup Navel

Caracteritzades per un fruit gran i sense llavors amb maduresa precoç, amb melic a la zona oposada al peduncle. No és recomanable per a elaborar sucs.

Varietats

 src=
Taronger nòrdic
 • Bahianinha Baianina piracicaba. Arbre petit, probablement per mutació espontània de navel Bahia. Varietat brasilera. Bona adaptació en regions càlides.
 • Fishe
 • Gillemberg. Se'n desconeix l'origen, fou descoberta per Gillemberg el 1985. Molt bon sabor.
 • Lane Late. Detectada el 1950 per mutació espontània de navel Washington a la propietat de L. Lane, a Austràlia. Pràcticament el 50% de la producció de navel és Lane Lane.
 • Leng
 • Navelate
 • Navelina
 • Newhall
 • Palmer
 • Skaggs Bonanza
 • Thomson
 • Bahía o Washington

Grup Blanques

Varietats

 src=
Varietat Navel
 src=
Fruites immadures
 • Ambersweet
 • Belladonna
 • Verna
 • Cadenera
 • Castellana
 • Delta Seedless
 • Hamlin
 • Marrs
 • Midknight
 • Natal
 • Ovale
 • Parson Brown
 • Pera
 • Pineapple
 • Salustiana
 • Shamouti
 • Trovita
 • València
 • Westin
 • Barberina

Grup sang

Varietats

 • Doble fina
 • Maltaise sanguine
 • Moro
 • Sanguinelli
 • Sanguinello
 • Torocco
 • Tomango
 • Washington sanguina

Grup sucrenyes

Varietats

 • Succari
 • Sucreña
 • Llima
 • Mosambi
 src=
Flor
 src=
Pell
 src=
Fruit

Curiositats

Quan algú té o busca la seva parella ideal, es refereix a ella com la seva mitja taronja. Per què? Per què no la mitja poma o el mig cogombre? L'expressió apareix per primera vegada en El banquet, de Plató. En aquesta obra, es narra un banquet organitzat pel poeta tràgic Agàton d'Atenes. En finalitzar el menjar i per a fer més amena la festa, un dels comensals proposa als convidats que cadascun improvisi un encès elogi a Eros. Quan li toca el torn a Aristòfanes, relata un mite segons el qual va haver-hi un temps que en l'espècie humana era gairebé perfecta. La Terra es trobava habitada per persones esfèriques com taronges, amb dues cares oposades sobre un mateix cap, quatre braços i quatre cames que utilitzaven per a desplaçar-se rodant. Conta també que llavors existien tres sexes: compost d'home + home, de dona + dona i d'home + dona (androgin). La seva vanitat els va dur a enfrontar-se als déus creient-se semblants a ells. Zeus els va castigar partint-los per la meitat amb el seu llamp i va manar a Hermes que a cadascú li lligués la carn sobrant a l'entorn del melic. Ja reposats, els éssers caminaven trists buscant sempre la seva altra meitat, i si alguna vegada arribaven a trobar-s'hi, s'enllaçaven amb els seus braços fins a deixar-se morir d'inanició. Zeus, compadit, va ordenar a Hermes que els girés la cara cap al mateix costat on tenien el sexe: d'aquesta manera, cada vegada que un d'aquests éssers trobés la seva altra meitat, d'aquesta unió pogués obtenir plaer, i descendència si la unió era andrògina. Des de llavors, els éssers humans ens veiem condemnats a buscar entre els nostres semblants la nostra mitja taronja amb la qual unir-nos en abraçades que ens facin més complets.

Vegeu també

Referències

 1. «Citrus sinensis information from NPGS/GRIN». www.ars-grin.gov.
 2. 2,0 2,1 Besó Ros 2016, p. 26
 3. 3,0 3,1 Besó Ros 2016, p. 23
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Besó Ros 2016, p. 24
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 Besó Ros 2016, p. 27
 6. Fuente: USDA Nutrient Database, Release 19 (2006), NDB No: 09200 (Oranges, raw, all commercial varieties)
 7. Citrus Fruit Statistics 2015 (pdf) (en anglès). Roma: FAO, 2016, p. 4.

Bibliografia

Crystal Clear app virussafe.png
Caldria contextualitzar les obres citades al cos de l'article.
Aquest article té una llista de referències o de bibliografia, però no se sap quina verifica cada part. Podeu millorar aquest article assignant cadascuna d'aquestes obres a frases o paràgrafs concrets.
 • Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos. Catálogo de plantas medicinales. 2009a ed.. CGCOF. Madrid, 2009. ISBN 2910010541388.
 • Vanaclocha, Bernat; Cañigueral, Salvador. Fitoterapia: vademecum de prescripción. 4a ed.. Editorial Masson, Barcelona, 2003. ISBN 9788445812204.
 • Berdonces, Josep Lluís. Gran enciclopedia de las plantas medicinales: el dioscórides del tercer milenio. Ed. Tikal. Madrid, 1998. ISBN 843058496X.
 • Bruneton, J. Elementos de fitoquímica y de farmacognosia (en castellà). Saragossa: Ed. Acríbia, 1991.
 • Blumenthal, M. The complete German Commission E monographs: therapeutic guide to herbal medicines. (en anglès). American Botanical Council. Boston, 1998. ISBN 096555550X.
 • Berdonces i Serra, José. Gran enciclopedia de la plantas medicinales. (en castellà). Barcelona: Tikal, 1996. ISBN 978-8430584963.
 • Michaelakis, Antonios; Papachristos, Dimitrios; Kimbaris, Athanasios; Koliopoulos, George; Giatropoulos, Athanasios «Citrus essential oils and four enantiomeric pinenes against Culex pipiens (Diptera: Culicidae)». Parasitology Research, 105, 3, setembre 2009, pàg. 769–773. DOI: 10.1007/s00436-009-1452-7. ISSN: 1432-1955. PMID: 19424721.

Enllaços externs

En altres projectes de Wikimedia:
Commons
Commons (Galeria)
Commons
Commons (Categoria) Modifica l'enllaç a Wikidata
Viquidites
Viquidites
Viquiespècies
Viquiespècies
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Taronger: Brief Summary ( Catalan; Valencian )

provided by wikipedia CA

El taronger (Citrus sinensis) és l'arbre de la taronja. Altres noms populars pels quals es coneix són grill (part del fruit), taronger dolç, taronger ver, taronges, taronja (fruit), taronja dolça (fruit). Pertany al gènere Citrus, que forma part de la família de les rutàcies. A aquest mateix gènere pertanyen la llimona, la mandarina, el pomelo, la llima agra i l'aranja. El cumquat, en canvi, pertany al gènere Fortunella de la mateixa família Rutaceae. Una característica fonamental d'aquesta família, de la qual compleix a la perfecció la pela de la taronja, és la presència de bosses secretores especials que alliberen fàcilment essències. És originari de la Xina, dut a occident pels àrabs. Es desenvolupa bé en climes suaus i càlids, i a la península Ibèrica es cultiva sobretot al País Valencià i en zones de les Terres de l'Ebre, on se solen regar per inundació uns tres cops l'any. No suporta les glaçades prolongades. N'hi ha una gran quantitat de varietats diferents, fonamentalment per la qualitat del fruit i el gust, que varia del dolç a l'àcid. L'espècie C. aurantium produeix taronges amargues, utilitzades per a l'elaboració d'alguns licors, melmelades i confitures. Aquesta variant és la varietat medicinal.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autors i editors de Wikipedia
original
visit source
partner site
wikipedia CA

Pomerančovník čínský ( Czech )

provided by wikipedia CZ
 src=
Pomerančovník čínský s plody

Pomerančovník čínský (Citrus sinensis) je jedním z nejrozšířenějších druhů rodu citrus. Dnes již neexistuje jeho planá forma a tím není jeho původ zcela jasný. Podle novějších výzkumů je považován za křížence (Citrus ×sinensis) mezi druhy mandarinkou obecnou (Citrus reticulata) a pomelem (Citrus maxima). Bylo vypěstováno mnoho morfologicky odlišných odrůd, mezi kterými je úzká genetická diverzita, většina z nich má původ v jediném exempláři.

Pochází pravděpodobně z oblastí v jihozápadní Číně a severovýchodní Indii. Do Evropy, do okolí Středozemního moře, se dostal patrně okolo roku 1450 s italskými nebo roku 1500 s portugalskými mořeplavci.

Zprvu byly pomerančovníky čínské v Evropě ceněné pro léčebné vlastnosti, teprve později se dostaly do obliby jeho chutné plody. Začaly být pěstované na místech se subtropickým klimatem v zahradách a v mírném pásmu v oranžériích. Postupně byly šířené do dalších světadílů a staly se na mnoha místech s vhodnými klimatickými podmínkami běžnými ovocnými dřevinami. Je považován za nejčastěji pěstovaný strom na světě.[1][2][3]

Ekologie

Půda vhodná pro zdárný růst musí být dostatečně vzdušná, dobře odvodněná, hluboká, nezasolená a podzemní voda nesmí sahat blízko k povrchu. Nejvhodnější jsou stanoviště s průměrnou roční teplotou 21 °C, kde se denní teplota pohybuje od +5 °C do +35 °C. Starší strom přežije krátkodobě pokles teploty pod bod mrazu, plody nikoliv. Rostlina musí mít průběžně dostatek vláhy, vhodná jsou místa s ročními srážkami 1000 až 2500 mm v nadmořské výšce nepřevyšující 2500 m n. m. Při nesprávné teplotě v době dozráváni jsou plody zelené nebo hnědě skvrnité.[1][4][5]

 src=
Květ

Popis

Pomerančovník čínský je neopadavý strom, s pravidelně větvenou, kulovitou korunou, vysoký 10 až 15 m. Jeho mladé větve jsou mírně hranaté a mívají štíhlé trny.Větve jsou porostlé střídavými listy se slabě křídlatým řapíkem a bývají dlouhé 7 až 15 a široké 3 až 8 cm. Jejich kožovité čepele jsou leskle, tmavě zelené, eliptické nebo podlouhle vejčité, na bázi klínovité nebo vejčité, na vrcholku zašpičatělé, po obvodě celokrajné nebo jemně zubaté a jsou protkané žlázkami s aromatickým olejem. Někdy jsou listy považovány za lístky složených listů.

Vonné, kolovité, voskovitě bílé květy, velké 2 až 3 cm, vyrůstají jednotlivě nebo až po šesti v paždí listů na koncích větví. Květy vytvářejí vrcholíková květenství, jsou oboupohlavné, mají pět špičatých kališních lístků a pět podlouhlých, bílých či narůžovělých korunních lístků velkých 15 × 5 mm, obsahují 20 až 25 tyčinek s výrazně žlutými prašníky, vícedílný vejčitý semeník s jedním nebo dvěma vajíčky v oddíle a krátkou čnělku s kyjovitou bliznou. Květy nejsou schopné samoopylení a bývají opylovány hlavně včelami.

Plod je kulovité, oválné nebo mírně zploštělé hesperidium, což je modifikovaná bobule, měřící v průměru 6 až 10 cm, které se stává zralým nejméně po devíti měsících. Jeho vnější vrstva flavedo je oranžová nebo žlutá a je posetá žlázkami s aromatickým olejem. Vnitřní vrstva albedo je bílá, houbovité struktury a nevonná. Endokarp je tvořen 10 až 14 oddíly uzavřenými v klínovitých, blanitých váčcích obsahující sladkou šťavnatou dužinu. V závislosti na kultivaru může mít barvu žlutou, oranžovou, červenou až krvavě tmavě červenou. V každém dílku mohou být dvě až čtyři nepravidelná semena s kožovitým osemením. Semena si zachovávají klíčivost nejdéle půl roku, s vysycháním jejich životaschopnost rychle klesá. Jsou vyšlechtěné i bezsemenné kultivary. Asi 3500 semen váží 1 kg.[1][2][4][5][6][7]

Pěstování

Semenáče pomerančovníku čínského si nezachovávají vyšlechtěné vlastnosti svých rodičů. Nové stromy se proto získávají naočkováním požadovaných kultivarů na podnože, které se volí podle místa stanoviště. Podnože ovlivňují rychlost růstu, odolnost k chorobám i produktivitu a vlastnosti plodů, nejčastěji se používá pomerančovník hořký (Citrus aurantium), který odolává půdním nemocem a umožňuje velký výtěžek plodů v dobré kvalitě. Následný rok jsou roubovance přesazeny na trvalé stanoviště.

Pro docílení co největšího přínosu se pomerančovník čínský ve velkovýrobě pěstuje na plantážích ve sponu nejčastěji 7,5 × 7,5 m. Stromy tam začínají plodit ve věku 3 až 5 let, jsou pravidelně prořezávány, hojně hnojeny, ošetřovány proti škůdcům a v případě potřeby i zavlažovány. Statné, volně rostoucí stromy v oblasti Středomoří mohou dát ročně až 3000 plodů, stromy na plantáží asi 300 ks. Z plantáží se získá 130 až 160 tun z 1 ha při průměrné váze plodu 0,3 kg. Zralé plody se sklízejí převážně ručně, odrůdy určené ke strojnímu zpracování (k lisování) i setřásáním.[2][4][5]

Význam

Dřevo stromu je tvrdé, nažloutlé, dobře se opracovává s vyrábí se z něho nábytek a další truhlářské výrobky, dobře se soustruží a je vyhledáváno rytci. Je však náchylné k napadení termity a jeho jemné piliny vznikající při broušení mohou způsobit astma. Nadměrný kontakt se slupkou plodů způsobuje u citlivých osob dermatitidu. Olej vylisovaný ze semen sloužívá jako stolní olej, vzniklé pokrutiny obsahují mnoho bílkovin vhodných ke zkrmení. Z 1 kg květů se získá 1 g oleje ceněného v kosmetice. Další oleje jsou lisovány z listů, mladých větviček i nezralých plodů. Strom je důležitou medonosnou dřevinou, květy během kvetení poskytují hojnost nektaru a např. v Kalifornii je asi 25 % všeho medu citrusového původu. Z vrchních vrstev kůry se získávají terpeny používané k výrobě nátěrových hmot pro lodě.

Využití plodů a obsažené látky v nich je uvedeno v článku Pomeranč.[4][5][6]

Galerie

Odkazy

Reference

 1. a b c Dendrologie.cz: Citrus sinensis [online]. Petr Horáček a J. Mencl, rev. 31.12.2006 [cit. 2017-09-01]. Dostupné online. (česky)
 2. a b c FTOREK, Marián. Pomaranče [online]. Citrusár.sk [cit. 2017-09-01]. Dostupné online. (slovensky)
 3. HASSLER, Markus. Catalogue of Life: Citrus sinensis [online]. Naturalis biodiverzity Center, Leiden, NL, rev. 2017 [cit. 2017-09-01]. Dostupné online. (anglicky)
 4. a b c d MORTON, Julia F. Fruits of Warm Climates: Citrus sinensis [online]. Purdue University, West Lafayette, IN, USA, rev. 1987 [cit. 2017-09-01]. Dostupné online. (anglicky)
 5. a b c d ORWA, C.; MUTUA, A.; KONDT, R. et al. Species profiles: Citrus sinensis [online]. World Agroforestry Centre, Nairobi, Kenya [cit. 2017-09-01]. Dostupné online. (anglicky)
 6. a b AtlasRostlin.cz: Pomerančovník čínský [online]. Tiscali media, a.s., Praha [cit. 2017-09-01]. Dostupné online. (česky)
 7. JELÍNKOVÁ, Eva. Pomerančovník čínský [online]. Eva Jelínková [cit. 2017-09-01]. Dostupné online. (česky)

Externí odkazy

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autoři a editory
original
visit source
partner site
wikipedia CZ

Pomerančovník čínský: Brief Summary ( Czech )

provided by wikipedia CZ
 src= Pomerančovník čínský s plody

Pomerančovník čínský (Citrus sinensis) je jedním z nejrozšířenějších druhů rodu citrus. Dnes již neexistuje jeho planá forma a tím není jeho původ zcela jasný. Podle novějších výzkumů je považován za křížence (Citrus ×sinensis) mezi druhy mandarinkou obecnou (Citrus reticulata) a pomelem (Citrus maxima). Bylo vypěstováno mnoho morfologicky odlišných odrůd, mezi kterými je úzká genetická diverzita, většina z nich má původ v jediném exempláři.

Pochází pravděpodobně z oblastí v jihozápadní Číně a severovýchodní Indii. Do Evropy, do okolí Středozemního moře, se dostal patrně okolo roku 1450 s italskými nebo roku 1500 s portugalskými mořeplavci.

Zprvu byly pomerančovníky čínské v Evropě ceněné pro léčebné vlastnosti, teprve později se dostaly do obliby jeho chutné plody. Začaly být pěstované na místech se subtropickým klimatem v zahradách a v mírném pásmu v oranžériích. Postupně byly šířené do dalších světadílů a staly se na mnoha místech s vhodnými klimatickými podmínkami běžnými ovocnými dřevinami. Je považován za nejčastěji pěstovaný strom na světě.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autoři a editory
original
visit source
partner site
wikipedia CZ

Appelsiinipuu ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Appelsiinipuu (Citrus sinensis) on sitruspuihin (Citrus) kuuluva ainavihreä pieni puu, jota viljellään sen mehukkaan hedelmän vuoksi. Appelsiini lienee pomelon (Citrus maxima) ja mandariinin (Citrus reticulata) risteymä.[1] Appelsiinit ovat peräisin Kaakkois-Aasiasta.

Kasvitieteessä appelsiinin hedelmä eli appelsiini määritellään marjaksi, koska se on pehmeäkuorinen, mehevä hedelmä. Hedelmä on pyöreä, ja muiden sitrushedelmien tavoin se on jakautunut useampaan lohkoon.

Historia

Etelä-Kiinassa ja muualla Kaakkois-Aasiassa appelsiinia on viljelty jo tuhansia vuosia. Portugalilaiset toivat appelsiinin makean muunnoksen Eurooppaan 1400-luvulla, jolloin sitä alettiin viljellä heti innokkaasti. Linnoihin ja kartanoihin rakennettiin tyylikkäitä kasvihuoneita, "orangerioita", joissa viljeltiin appelsiinia ja muita ainavihantia kasveja.

Etymologia

Suomen kielen sana appelsiini on tullut ruotsin kautta saksan (Apfelsine) tai hollannin (Sinaasappel) "Kiinan hedelmää" tarkoittavasta sanasta (omenaa tarkoittavat sanat monissa Euroopan kielissä tarkoittivat aiemmin hedelmää yleisellä tasolla).

Käyttö

Appelsiinin hedelmää käytetään ruoaksi, ja sen kuoren ohutta oranssista pintaa käytetään mausteena ruoanlaitossa. Appelsiinin kukista uutetaan appelsiininkukkavettä, jota käytetään muun muassa mausteena ja hajusteena.

Puutarhaviljely Pohjoismaissa

Appelsiini ei siedä pakkasia, mutta kesäisin se on oiva eksoottinen lisä puutarhaan kukkaruukussa. Voi kestää jopa 8-10 vuotta ennen kuin puu tuottaa hedelmää.

Idätys

Hanki mieluiten luomuviljeltyjä appelsiineja, sillä ne itävät parhaiten. Kylvä sisällä, mieluiten keväällä, kukkaruukkuun, jossa on hiekansekaista kylvömultaa, ja peitä esimerkiksi halkaistulla muovipullolla tai muovipussilla jatkuvan kosteuden säilyttämiseksi. Taimien ilmaantuminen kestää muutamasta viikosta jopa 2–3 kuukauteen. Kun taimet ovat 6–8 cm korkeita, ne voidaan kukin istuttaa omiin ruukkuihinsa, joissa on voimakasta ja humuspitoista huonekasvimultaa, jota on jatkettu 10 % kevytsoralla. Multaan on myös hyvä lisätä vähän karkeaa hiekkaa.

Kasvattaminen

Kesäisin sijoita mieluiten ulos lämpimään ja avaraan paikkaan. Tuo puu aina sisään ennen pakkasia. Talvella se tarvitsee valoisan mutta mieluisasti viileän paikan sekä aktiivista suihkutusta. Appelsiinipuu sietää voimakasta leikkausta.[2]

Lähteet

Aiheesta muualla

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Appelsiinipuu: Brief Summary ( Finnish )

provided by wikipedia FI

Appelsiinipuu (Citrus sinensis) on sitruspuihin (Citrus) kuuluva ainavihreä pieni puu, jota viljellään sen mehukkaan hedelmän vuoksi. Appelsiini lienee pomelon (Citrus maxima) ja mandariinin (Citrus reticulata) risteymä. Appelsiinit ovat peräisin Kaakkois-Aasiasta.

Kasvitieteessä appelsiinin hedelmä eli appelsiini määritellään marjaksi, koska se on pehmeäkuorinen, mehevä hedelmä. Hedelmä on pyöreä, ja muiden sitrushedelmien tavoin se on jakautunut useampaan lohkoon.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedian tekijät ja toimittajat
original
visit source
partner site
wikipedia FI

Sinaasappel ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

De sinaasappel (ook wel appelsien genoemd) is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort. De soort wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure of bittere sinaasappel (Citrus aurantium). De boom werd vroeger in koudere klimaatgebieden in een overwinteringsvertrek gehouden, dat daaraan de naam oranjerie ontleent.

De sinaasappel wordt in België en Nederland uit subtropische landen rond de Middellandse Zee geïmporteerd, zoals Israël, Spanje en Marokko. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje. Vruchten uit tropische gebieden zoals Suriname verkleuren door het ontbreken van koude nachten slecht, daarom worden ze soms kunstmatig oranje gekleurd. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Veel perssinaasappels komen uit Brazilië.[1]

Sinaasappels worden gepeld gegeten of geperst tot sinaasappelsap. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees: de bloedsinaasappels. De vrucht is ook een grondstof voor limonade zoals ranja. De schil wordt voor marmelade gebruikt en als smaakmaker voor onder andere witbier of gekonfijt voor onder andere gebak (voor smaak en decoratie).

Etymologie

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China (in de oude vorm: Sina), waar ook de naam naar verwijst. In het vroegnieuwnederlands komt "appel sina" voor, in het nieuwnederlands "appelsien".[2][3]

Vanuit Nederland werd vanaf de 18e eeuw de sinaasappel verspreid over Noord-Europa. Hierdoor komt het dat in diverse talen de Nederlandse naam appelsien door andere talen overgenomen is zoals in het Duits ("Apfelsine"), het Zweeds ("apelsin"), en Deens en Noors ("appelsin"). In andere talen zoals Roemeens ("Portocal"), Turks ("Portakal"), Bulgaars ("портокал" portokal), Grieks ("πορτοκάλι" portokáli), Perzisch ("پرتقال" porteqāl) en Arabisch ("برتقال" burtuqāl) wordt de vrucht naar Portugal genoemd, dat in de 15e eeuw als eerste land sinaasappels uit China importeerde.

De benaming "appeltjes van oranje" slaat op de zure of bittere sinaasappel. Deze naam is een verbastering van Oudfrans pume orange resp. Ouditaliaans pom-arancia met de Perzische wortel naranj "zure sinaasappel" als rechterlid. In sommige talen zoals het Frans ("orange") en het Engels ("orange") is deze naam op de toen (in de 15e eeuw) nieuwe vrucht overgegaan.

Sinaasappels in de cultuur

Nederlanders spreken het woord sinaasappel vaak met een andere klemtoon dan Vlamingen uit. De Algemene Nederlandse uitspraak heeft een klemtoon op 'sin' (met een relatief korte uitspraak van de aas), terwijl in de Vlaamse uitspraak de klemtoon naar 'naas' verplaatst is (met dus een langgerekte uitspraak van de aas).

Niet alleen het Spaanse Valencia, maar ook de gelijknamige stad in Venezuela is bekend om de sinaasappels.

De havenstad Jaffa werd in de negentiende eeuw een centrum voor de teelt en de verhandeling van sinaasappels, nadat er een cultivar was ontwikkeld met een dikkere schil, die beter en langer kon worden bewaard en getransporteerd in sinaasappelkisten. Ook nu staat de merknaam 'Jaffa' nog steeds voor citrusvruchten en vruchtensap.

Fylogenie

De mogelijkheid om met DNA-sequencing onderzoek te doen naar verwantschappen tussen taxa en aan de hand daarvan stambomen op te stellen, heeft aan het licht gebracht dat veel van de citrussoorten in feite kruisingen zijn. Dat geldt onder andere voor Citrus × aurantium, Citrus × limon en Citrus × sinensis. Zodra de fylogenie van het genus definitief is uitgezocht zullen de wetenschappelijke namen moeten worden aangepast of voor conservering moeten worden voorgedragen.[4][5] Fylogenetisch onderzoek door Qiang Xu et al. (2013) toonde aan dat de sinaasappel een hybride is van de mandarijn (Citrus reticulata) met de pompelmoes (Citrus maxima), waarbij driekwart van de genen afkomstig is van de mandarijn en één kwart van de pompelmoes.[6] Zo'n resultaat zou bijvoorbeeld verkregen kunnen worden door eerst de pompelmoes met de mandarijn te kruisen, en vervolgens het kruisingsproduct nogmaals met de mandarijn te kruisen. De oudste vermelding van een sinaasappel, in Chinese literatuur, dateert van 314 v.Chr.[6] en de kruising moet dus al meer dan 2300 jaar geleden voor het eerst zijn uitgevoerd.

Noten en referenties

 1. Website Eetweetjes.nl, 21-02-2015, De Sinaasappel
 2. Appelsien (sinaasappel). Meertens Instituut.
 3. Sanders, E., Geoniemenwoordenboek - woorden die zijn afgeleid van plaatsnamen, Nijgh & van Ditmar, 198-201.
 4. de Araújo, E. Freitas; de Queiroz, L. Paganucci & Machado, M.A. (2003): What is Citrus? Taxonomic implications from a study of cp-DNA evolution in the tribe Citreae (Rutaceae subfamily Aurantioideae). Organisms Diversity & Evolution 3(1): 55-62. DOI:10.1078/1439-6092-00058 (HTML samenvatting).
 5. Nicolosi, E.; Deng, Z.N.; Gentile, A.; La Malfa, S.; Continella, G. & Tribulato, E. (2000): Citrus phylogeny and genetic origin of important species as investigated by molecular markers. Theoretical and Applied Genetics 100(8): 1155-1166. DOI:10.1007/s001220051419 (HTML samenvatting).
 6. a b Xu, Q. et al. (2013). The draft genome of sweet orange (Citrus sinensis). Nature Genetics 45: 59–66 DOI:10.1038/ng.2472
Wikimedia Commons Zie de categorie Citrus sinensis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikimedia Commons Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Citrus sinensis op Wikimedia Commons.
Icoontje WikiWoordenboek Zoek sinaasappel in het WikiWoordenboek op.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Sinaasappel: Brief Summary ( Dutch; Flemish )

provided by wikipedia NL

De sinaasappel (ook wel appelsien genoemd) is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort. De soort wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure of bittere sinaasappel (Citrus aurantium). De boom werd vroeger in koudere klimaatgebieden in een overwinteringsvertrek gehouden, dat daaraan de naam oranjerie ontleent.

De sinaasappel wordt in België en Nederland uit subtropische landen rond de Middellandse Zee geïmporteerd, zoals Israël, Spanje en Marokko. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje. Vruchten uit tropische gebieden zoals Suriname verkleuren door het ontbreken van koude nachten slecht, daarom worden ze soms kunstmatig oranje gekleurd. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak. Veel perssinaasappels komen uit Brazilië.

Sinaasappels worden gepeld gegeten of geperst tot sinaasappelsap. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees: de bloedsinaasappels. De vrucht is ook een grondstof voor limonade zoals ranja. De schil wordt voor marmelade gebruikt en als smaakmaker voor onder andere witbier of gekonfijt voor onder andere gebak (voor smaak en decoratie).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visit source
partner site
wikipedia NL

Pomarańcza chińska ( Polish )

provided by wikipedia POL
 src=
Owocujące drzewo
 src=
Owoce

Pomarańcza chińska, pomarańcza słodka (Citrus sinensis (L.) Osbeck) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Pochodzenie nie jest znane, przypuszczalnie pochodzi z Chin[2].

Morfologia

Pokrój
Niewysokie, wiecznie zielone drzewo o okrągławej koronie, dorastające do 12 m wysokości.
Liście
Eliptycznolancetowate, skórzaste, zimozielone. Mają piłkowane brzegi i osadzone są na oskrzydlonych ogonkach.
Kwiaty
Niewielkie, pachnące, z reguły białe. Mają 5-działkowy kielich, dużą 5-płatkową koronę, 1 słupek i liczne pręciki[2].
Owoce
Kuliste jagody barwy pomarańczowej, w zależności od odmiany o różnej wielkości i barwie miąższu[2].

Odmiany

Istnieje wiele znanych i uprawianych kultywarów pomarańczy chińskiej dojrzewających o różnych porach i różniących się pewnymi cechami. Valencia jest jedną z najbardziej odpornych na mróz, Joppa nadaje się do uprawy tylko w tropiku, Washington Navel jest mutantem, ma bardzo duże, bezpestkowe owoce z „pępkiem” na szczycie i owocuje zimą[3]. Rubby Blood ma owoce wydłużone z czerwoną skórką, miąższem i sokiem i jest uważana za najsmaczniejszą z wszystkich pomarańczy o czerwonej skórce[3]. Owoce wielu odmian można zostawić na drzewie przez dłuższy czas od momentu ich okresu dojrzałości.

Uprawa

Pomarańcza chińska może być uprawiana również poza obszarami o klimacie tropikalnym (w strefach 9-11), gdyż znosi niewielkie przymrozki[3]. Drzewa wymagają zapewnienia dużej ilości światła i wilgotnej, żyznej gleby oraz wysokich temperatur.

Zastosowanie

Wartość odżywcza

Sok pomarańczy słodkiej jest źródłem dużej ilości witaminy C. Jeden owoc zawiera jej więcej, niż dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na nią[4]. Owoc zawiera również spore ilości kwasu asparaginowego (150 mg na 100 g), kwasu glutaminowego (129 mg na 100 g) oraz glicyny (109 mg na 100 g)[5]. W błonie oddzielającej wnętrze owocu od skórki znajduje się pektyna, rodzaj błonnika. Znajdują się w niej także bioflawonoidy[4].

Wartość energetyczna 197 kJ (47 kcal) Białka 0,94 g szczegółowe informacje RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 2,0% 2,0% 2,0% 2,0% M 1,7% 1,7% 1,7% 1,7% Węglowodany 11,75 g szczegółowe informacje Cukry (jedno- i dwucukry) 9,35 g Błonnik 2,4 g AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 9,6% 9,6% 11% 11% M 6,3% 6,3% 8,0% 8,0% Tłuszcze 0,12 g szczegółowe informacje Kwasy tł. nasycone 0,015 g Kwasy tł. nienasycone Jednonienasycone 0,023 g Wielonienasycone 0,025 g omega-3 0,0070 g[7] omega-6 0,0180 g[7] trans 0,000 g Woda 86,75 g szczegółowe informacje AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,2% 3,2% 3,2% 3,2% M 2,3% 2,3% 2,3% 2,3% Etanol 0,0 g Kofeina 0 mg Witaminy Witamina C 53,2 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 71% 71% 71% 71% M 59% 59% 59% 59% Tiamina (B1) 0,087 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 7,9% 7,9% 7,9% 7,9% M 7,3% 7,3% 7,3% 7,3% Ryboflawina (B2) 0,040 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,6% 3,6% 3,6% 3,6% M 3,1% 3,1% 3,1% 3,1% Niacyna (B3) 0,282 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 2,0% 2,0% 2,0% 2,0% M 1,8% 1,8% 1,8% 1,8% Kwas pantotenowy 0,250 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 5,0% 5,0% 5,0% 5,0% M 5,0% 5,0% 5,0% 5,0% Witamina B6 0,060 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 4,6% 4,6% 4,0% 4,0% M 4,6% 4,6% 3,5% 3,5% Foliany 0,030 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 7,5% 7,5% 7,5% 7,5% M 7,5% 7,5% 7,5% 7,5% Kwas foliowy 0,000 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% M 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Kobalamina (B12) 0,00000 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% M 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Cholina 8,4 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 2,0% 2,0% 2,0% 2,0% M 1,5% 1,5% 1,5% 1,5% Witamina A 0,011 mg RAE RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 1,6% 1,6% 1,6% 1,6% M 1,2% 1,2% 1,2% 1,2% Witamina D 0,0000 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% M 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Witamina E 0,18 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 1,2% 1,2% 1,2% 1,2% M 1,2% 1,2% 1,2% 1,2% Witamina K 0,0000 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% M 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Makroelementy Fosfor 14 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 2,0% 2,0% 2,0% 2,0% M 2,0% 2,0% 2,0% 2,0% Wapń 40 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 4,0% 4,0% 3,3% 3,3% M 4,0% 4,0% 4,0% 3,3% Magnez 10 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,2% 3,1% 3,1% 3,1% M 2,5% 2,4% 2,4% 2,4% Potas 181 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,9% 3,9% 3,9% 3,9% M 3,9% 3,9% 3,9% 3,9% Sód 0 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% M 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Mikroelementy Żelazo 0,10 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,6% 0,6% 1,3% 1,3% M 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% Miedź 0,045 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 5,0% 5,0% 5,0% 5,0% M 5,0% 5,0% 5,0% 5,0% Cynk 0,07 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,9% 0,9% 0,9% 0,9% M 0,6% 0,6% 0,6% 0,6% Mangan 0,025 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 1,4% 1,4% 1,4% 1,4% M 1,1% 1,1% 1,1% 1,1% Selen 0,0005 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,9% 0,9% 0,9% 0,9% M 0,9% 0,9% 0,9% 0,9% Dane liczbowe na podstawie: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28[6]
Wartości RDA i AI wyznaczone na podstawie danych Institute of Health[8] Wartość odżywcza Pomarańcza, owoc surowy (100 g) Wartość energetyczna 198 kJ (47 kcal) Białka 0,9 g szczegółowe informacje RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 2,0% 2,0% 2,0% 2,0% M 1,6% 1,6% 1,6% 1,6% Węglowodany 11,3 g szczegółowe informacje Przyswajalne 9,4 g RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 7,2% 7,2% 7,2% 7,2% M 7,2% 7,2% 7,2% 7,2% Cukry (jedno- i dwucukry) 8,7 g Jednocukry Glukoza 2,3 g Fruktoza 2,5 g Dwucukry Sacharoza 3,9 g Laktoza 0,00 g Skrobia 0,00 g Błonnik 1,9 g AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 7,6% 7,6% 9,0% 9,0% M 5,0% 5,0% 6,3% 6,3% Tłuszcze 0,2 g szczegółowe informacje Kwasy tł. nasycone 0,02 g Kwasy tł. nienasycone Jednonienasycone 0,04 g Wielonienasycone 0,04 g omega-3 0,01 g α-Linolenowy (ALA) 0,01 g AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,9% 0,9% 0,9% 0,9% M 0,6% 0,6% 0,6% 0,6% omega-6 0,03 g Linolowy (LA) 0,03 g AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,3% 0,3% 0,3% 0,3% M 0,2% 0,2% 0,2% 0,2% Woda 87,1 g szczegółowe informacje AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,2% 3,2% 3,2% 3,2% M 2,4% 2,4% 2,4% 2,4% Witaminy Witamina C 49,0 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 65% 65% 65% 65% M 54% 54% 54% 54% Tiamina (B1) 0,08 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 7,3% 7,3% 7,3% 7,3% M 6,7% 6,7% 6,7% 6,7% Ryboflawina (B2) 0,03 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 2,7% 2,7% 2,7% 2,7% M 2,3% 2,3% 2,3% 2,3% Niacyna (B3) 0,02 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% M 0,1% 0,1% 0,1% 0,1% Witamina B6 0,1 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 7,7% 7,7% 6,7% 6,7% M 7,7% 7,7% 5,9% 5,9% Foliany 0,03 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 7,5% 7,5% 7,5% 7,5% M 7,5% 7,5% 7,5% 7,5% Kobalamina (B12) 0,00 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% M 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Witamina A 0,019 mg RAE RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 2,7% 2,7% 2,7% 2,7% M 2,1% 2,1% 2,1% 2,1% Witamina D 0,00 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% M 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% Witamina E 0,19 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% M 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% Makroelementy Fosfor 23 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,3% 3,3% 3,3% 3,3% M 3,3% 3,3% 3,3% 3,3% Wapń 33 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,3% 3,3% 2,8% 2,8% M 3,3% 3,3% 3,3% 2,8% Magnez 12 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,9% 3,8% 3,8% 3,8% M 3,0% 2,9% 2,9% 2,9% Potas 183 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 3,9% 3,9% 3,9% 3,9% M 3,9% 3,9% 3,9% 3,9% Sód 3 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,2% 0,2% 0,2% 0,3% M 0,2% 0,2% 0,2% 0,3% Mikroelementy Jod 0,0012 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 0,8% 0,8% 0,8% 0,8% M 0,8% 0,8% 0,8% 0,8% Żelazo 0,4 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 2,2% 2,2% 5,0% 5,0% M 5,0% 5,0% 5,0% 5,0% Miedź 0,07 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 7,8% 7,8% 7,8% 7,8% M 7,8% 7,8% 7,8% 7,8% Cynk 0,15 mg RDA 19–30 31–50 51–70 70+ K 1,9% 1,9% 1,9% 1,9% M 1,4% 1,4% 1,4% 1,4% Mangan 0,03 mg AI 19–30 31–50 51–70 70+ K 1,7% 1,7% 1,7% 1,7% M 1,3% 1,3% 1,3% 1,3% Dane liczbowe na podstawie: [5]
Wartości RDA i AI wyznaczone na podstawie danych Institute of Health[8]

Przypisy

 1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-02-02].
 2. a b c d e Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
 3. a b c Geoff Burnie i inni: Botanica. Rośliny ogrodowe. Könemann, 2005. ISBN 3-8331-1916-0.
 4. a b TomT. Sanders TomT. (red.), Czy wiemy, co jeść? Co pomaga a co szkodzi, 1997, s. 249-250, ISBN 83-905429-9-4 .
 5. a b Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 622. ISBN 978-83-200-5311-1.
 6. 09200, Oranges, raw, all commercial varieties [Scientific Name: Citrus sinensis]. „USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28, full version”, wrzesień 2015, wersja poprawiona maj 2016. Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) (ang.). (zob. zarchiwizowany wyciąg HTML).
 7. a b (na podstawie USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21): Oranges, raw, all commercial varieties Nutrition Facts & Calories. W: Self Nutrition Data [on-line]. Condé Nast.. [dostęp 2016-08-13].
 8. a b Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
original
visit source
partner site
wikipedia POL

Pomarańcza chińska: Brief Summary ( Polish )

provided by wikipedia POL
 src= Owocujące drzewo src= Owoce

Pomarańcza chińska, pomarańcza słodka (Citrus sinensis (L.) Osbeck) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Pochodzenie nie jest znane, przypuszczalnie pochodzi z Chin.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Autorzy i redaktorzy Wikipedii
original
visit source
partner site
wikipedia POL

Portocal ( Romanian; Moldavian; Moldovan )

provided by wikipedia RO

Portocalul dulce (Citrus sinensis) este un arbore fructifer din genul Citrus, care face parte din familia Rutaceae. Este vorba despre un arbore de mărime mijlocie, dar în condiții optime poate ajunge la 13 m înălțime, are coroana mare, rotundă sau piramidală, cu frunze ovale de 7–10 cm cu margine dreaptă și ramuri care uneori au spini mari de 10 cm. Florile sunt albe parfumate, care apar izolat sau în buchet. Fructul este Portocala dulce. Sustantele active: hesperidina, pectina • Acidul: ascorbic, citricAlcaloizi: Betadina • Zaharuri: fructoză, galactozăVitamine (B2, B1, B6, și C) • Minerale: fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc (în fruct)

Caracteristici

Portocalul a fost considerat în mod tradițional ca specia C. sinensis din genul Citrus. Lămâiul, Lima și Portocalul amar (Citrus aurantium) aparțin aceluiași gen. Investigații recente au demonstrat că majoritatea acestor pomi fructiferi sunt în realitate hibrizi produși din Pomelo (Citrus maxima), mandarina (Citrus reticulata) și Chitra (Citrus medica), iar numele științific corect este (Citrus sinensis). Vechiul nume, fără specificația de hibrid, se folosește încă mult.

Etimologia și origine

Portocalul are origine în India, Pakistan, Vietnam, sud estul Chinei și a fost adus de arabi în occident. În sanscrită se numea nâranga (probabil de origine darvidică, nu ariană; în tamilă naru înseamnă parfum. Din India a trecut în Arabia unde se numea naranj și apoi în sudul Franței, numit naurange (pronunțat noránsh)

Portocale şi Flori

Apoi în engleză și franceză s-a transformat în orange. Nu în toate limbile se folosește acest nume, în olandeză se numește „sinaasappel” „măr chinezesc”, iar în română, portocală.

În limba română denumirea pomului fructifer portocal provine de la denumirea fructului său, portocală, împrumutată din limba greacă modernă, portokálli, în alfabetul grec, πορτοκάλι, „portocală”[1]. Toate cuvintele provenite din această denumire (de exemplu „portakal” în limba turcă sau „portacola” în limbile italice de sud precum siciliana și dialectul din Abruzzo) au ca origine cuvântul arab البرتقال (portogal), care el însuși apare în sec. VIII în Spania musulmană, referindu-se inițial la gurile râului Duero, de la care se trage și numele țării Portugalia. Această denumire provine din limba latină târzie portus calles : „liman unde navele pot fi trase pe uscat” și este atestată în secolul VI.[2]

Întrebuințare și calități

Cultivarea acestui arbore face parte din agricultura multor țări, în Statele Unite (Florida și California), cea mai mare parte din țările mediteraneene, alte țări: Brazilia, Costa Rica, Belize, Cuba, Pakistan, China, India, Iran, Egipt, Turcia și Africa de Sud. Creste în general în regiuni umede. Înghețul prelungit sub 0 °C, afectează fructul și calitatea acestuia. Se cultivă ca arbore agricol și ornamental.

Valoare nutritivă

Portocalele conțin vitaminele A și C, fier, calciu și potasiu, având un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar al organismului, iar prin antioxidanții componenți reduc efectele îmbătrânirii. Mineralele conținute contribuie la scăderea tensiunii arteriale, reduc riscul de infarct și de accident vascular, ajută la menținerea ritmului cardiac regulat și oferă energie organismului.

Producție

Ambersweet oranges.jpg

Potrivit FAOSTAT principalele producătoare de portocale (tone) în 2005 au fost:

1. Brazilia 17.804.600 2. Statele Unite 8.266.270 3. Mexic 3.969.810 4. India 3.100.000 5. Italia 2.533.535 6. China 2.412.000 7. Spania 2.149.900 8. Iran 1.900.000 9. Egipt 1.789.000 10. Indonezia 1.311.703

Varietăți comestibile

Există o mare varietate de portocali cu mari diferențe, fundamentale pentru calitatea și gustul fructului, care variază de la dulce la acru. Specia Citrus aurantium produce portocale amare utilizate pentru fabricarea băuturilor, marmelade și prajituri.

Grupul Navel

Caracterizat prin fructul lui mare și fără semințe cu coacere precoce, cu orificiul (buricul) așezat în zona opusă pedunculului. Nu este recomandat pentru sucuri.

Varietăți

 src=
Portocal în Galicia (Spania)
 • Bahianinha Baianina piracicaba. Arbore mic, apărut probabil printr-o mutație spontană de Navel Bahia. Este o varietate braziliană și se adaptează bine în regiunile călduroase.
 • Fishe
 • Gillemberg. Nu se cunoaște originea acestei varietăți, a fost descoperită de Gillemberg în 1985. Are un gust foarte bun.
 • Lane Late. Detectată în 1950 printr-o mutație spontană în proprietatea lui L. Lane, în Australia. Practic 50% din producția Navel este de Lane Late.
 • Leng
 • Navelate
 • Navelina
 • Newhall
 • Palmer
 • Skaggs Bonanza
 • Thomson
 • Bahia sau Washington

Grupul Albe

Varietăți

 src=
Varietate Navel
 src=
Fructe crude
 • Ambersweet
 • Belladonna
 • Verna
 • Cadenera
 • Castellana
 • Delta Seedless
 • Hamlin
 • Marrs
 • Midknight
 • Natal
 • Ovale
 • Parson Brown
 • Pera
 • Pineapple
 • Salustiana
 • Shamouti
 • Trovita
 • Valencia
 • Westin
 • Barberina
 • Valencia cutter

Grupul Sânge

Varietăți

 • Doble fina
 • Maltaise sanguine
 • Moro
 • Sanguinelli
 • Sanguinello
 • Torocco
 • Tomango
 • Washington sanguina

Grupul Sucrenias

Varietăți

 • Succari
 • Sucreña
 • Lima
 • Mosambi

Note

 1. ^ Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul dicționar universal al limbii române
 2. ^ „Rechiarius” (rege al Suevilor) „ad locum qui Portucale appellatur, profugus regi Theudorico” (rege al Vizigoților) „captivus adducitur: quo in custodiam redacto, caeteris qui de priore certamine superfuerant, tradentibus se Suevis, aliquantis nihilominus interfectis, regnum destructum et finitum est Suevorum”, relatează cronica lui Idácio de Chaves - vezi http://www.thelatinlibrary.com/hydatiuschronicon.html. Parametru necunoscut |arquivourl= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |arquivodata= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |titulo= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |acessodata= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |língua= ignorat (ajutor); Lipsește sau este vid: |title= (ajutor) și „Leite de Vasconcelos, José. Cale e Portucale. Opúsculos Vol. V – Etnologia (Parte I) Lisboa, Imprensa Nacional, 1938” (PDF) (în Portuguese).Mentenanță CS1: Limbă nerecunoscută (link) .

Bibliografie

 • Font de Mora, R., El naranjo, su cultivo, explotación y comercio, España.
 • Saunt, James (citricultor), Variedades de cítricos del mundo, Editorial Sinclair, Valencia (España), 1992
 • Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul dicționar universal al limbii române, Ediția a doua, Editura Litera Internațional, București-Chișinău, 2007. ISBN 978-973-675-307-7


v d m
Citrice Specii importante
Citrice
Soiuri importante Alte articole Wikipedia book CarteCategorie CategorieProject page Proiect
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autori și editori
original
visit source
partner site
wikipedia RO

Portocal: Brief Summary ( Romanian; Moldavian; Moldovan )

provided by wikipedia RO

Portocalul dulce (Citrus sinensis) este un arbore fructifer din genul Citrus, care face parte din familia Rutaceae. Este vorba despre un arbore de mărime mijlocie, dar în condiții optime poate ajunge la 13 m înălțime, are coroana mare, rotundă sau piramidală, cu frunze ovale de 7–10 cm cu margine dreaptă și ramuri care uneori au spini mari de 10 cm. Florile sunt albe parfumate, care apar izolat sau în buchet. Fructul este Portocala dulce. Sustantele active: hesperidina, pectina • Acidul: ascorbic, citricAlcaloizi: Betadina • Zaharuri: fructoză, galactozăVitamine (B2, B1, B6, și C) • Minerale: fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc (în fruct)

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia autori și editori
original
visit source
partner site
wikipedia RO

Apelsin ( Swedish )

provided by wikipedia SV
 src=
Apelsin på träd.

Apelsin (Citrus × sinensis Sinensis-gruppen) är ett träd inom citrussläktet. Det är även namnet på trädets orangefärgade frukt.

Apelsinen är ingen naturligt förekommande art utan en hybrid mellan pompelmus (C. maxima ) och småcitrus (C. reticulata).[1]

Historik och namn

Apelsinen härstammar från Sydostasien men växer idag i många områden i världen. Färgen orange har fått sitt namn ifrån apelsinen som på franska heter just orange. På engelska används samma ord omväxlande med sweet orange för att beskriva denna frukt, medan orange också kan användas för andra relaterade frukter (inklusive mandarin och pomerans).[2]

Ordet orange kan härledas från sanskrit – "apelsinträd" (नारङ्ग nāraṅga) – men tros härstamma från dravidiska, som främst talas i södra Indien. Ordet nådde under sen medeltid europeiska språk via persiska (نارنگ nārang) och arabiska (نارنج nāranj). Det inledande n-ljudet i de engelska och franska fruktnamnen släpptes med tiden, men finns kvar i spanskans "naranja". Då frukten i flera europeiska länder introducerades av portugisiska handelsmän har den fått namn efter dessa, som i grekiskans πορτοκάλι och turkiska portakal.

Det svenska namnet apelsin kommer från medeltida nederländska och tyska appelsina/appelsine, som betyder "äpple [från] Kina". Detta namn skall i sin tur inte förväxlas med det engelska Chinese apple, som har använts för frukten granatäpple. Det vanliga engelska namnet på denna senare frukt är dock pomegranate.[3]

Apelsin har vanligen n-genus (en apelsin, apelsinen), men t-genus förekommer i stora delar av Sverige (ett apelsin, apelsinet).[4]

Produktion

De största producentländerna av frukten apelsin 2014:

Land Produktion i miljoner ton Brasilien Brasilien 16,9 Kina Kina 7,8 Indien Indien 7,3 USA USA 6,1 Spanien Spanien 3,5 Egypten Egypten 3,1 Världen totalt 70,9 Källa: FAOSTAT[5]

Import

2009 importerades 77 866 ton apelsiner till Sverige, inklusive pomeranser. Dessutom importerades 76 339 ton övriga citrusfrukter. [6]

Se även

Källor

 1. ^ Olsson, Louise (17 februari 2017). ”Här är surisarna som skyddar”. Göteborgs-Posten. http://www.gp.se/livsstil/konsument/h%C3%A4r-%C3%A4r-surisarna-som-skyddar-1.4139209. Läst 4 januari 2018.
 2. ^ Orange | fruit” (på engelska). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/plant/orange-fruit. Läst 4 januari 2018.
 3. ^ ”Definition of POMEGRANATE” (på engelska). www.merriam-webster.com. https://www.merriam-webster.com/dictionary/pomegranate. Läst 2 januari 2018.
 4. ^ http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/frageladan.html?url=-27634753%2Fcgi-bin%2Fsrfl%2Fvisasvar.py%3Fsok%3Dapelsin%26svar%3D35424&sv.url=12.c17e514db30bb2a810ea
 5. ^ FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) Läst 4 december 2017
 6. ^ http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra10_31.pdf

Externa länkar

Apple bitten.svg Denna fruktartikel saknar väsentlig information. Du kan hjälpa till genom att tillföra sådan.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV

Apelsin: Brief Summary ( Swedish )

provided by wikipedia SV
 src= Apelsin på träd.

Apelsin (Citrus × sinensis Sinensis-gruppen) är ett träd inom citrussläktet. Det är även namnet på trädets orangefärgade frukt.

Apelsinen är ingen naturligt förekommande art utan en hybrid mellan pompelmus (C. maxima ) och småcitrus (C. reticulata).

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia författare och redaktörer
original
visit source
partner site
wikipedia SV

Portakal ( Turkish )

provided by wikipedia TR

Portakal (Citrus sinensis), Citrus cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis`i ve onun meyvesini tanımlar.

Tarihçe

İpek yolunun Anadolu'dan geçtiği dönemlerde narenciye Hindistan civarından gelen ticari bir üründü. Ümit Burnu'nun keşfedilmesiyle ticaret yolları değişmiş, Asya kıtasının Avrupalı devletler tarafından sömürgeleştirilmesiyle portakal üretiminin tamamı Portekiz civarına yayılmıştır. Türk topraklarına ilk kez Portekiz'den geldiği için Portekiz meyvesi anlamında Portakal (Portugal) meyvesi denmiş, zaman içinde de sadeleşerek portakala dönüşmüştür. Portakal'ın Pomelo ile Mandalina'nın doğal melezi olduğu sanılmaktadır.

Citrus sinensis'in meyvesine, "acı/ekşi portakal" olarak da anılan Citrus aurantium'un meyvesinden ayırabilmek için, "tatlı portakal" da denir.

Türkiye'de yetiştirildiği yerler

Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır. En kaliteli Washington cinsi portakal Antalya ili Finike ilçesinde yetiştirilmektedir. Finike Çavdır köyü portakalı, en iyi portakal ödülü almıştır.

Kullanıldığı yerler

Kabuklarından portakal esansı, bu esanstan ise parfüm elde edilir. Gıda sanayisinde de bolca kullanır. Ayrıca ilaç sanayisinde de kullanılmaktadır.

Besin değerleri

Portakalın içerisinde B ve C vitaminleri bulunmaktadır.

Besin öğeleri 100 g Enerji 192 kJ (46 kcal) Karbonhidrat 11,54 g Şeker 9,14 g Lif 2,4 g Yağ 0,21 g Protein 0,70 g Tiamin (B1 vit.) 0,100 mg (%8) Riboflavin (B2 vit.) 0,040 mg (% 3) Niasin (B3 vit.) 0,400 mg (% 3) Pantotenik asit (B5) 0,250 mg (% 5) B6 vitamini 0,051 mg (% 4) Folat (Vit. B9) 17 mg (% 4) C vitamini 45 mg (% 75) Kalsiyum 43 mg (% 4) Demir 0,09 mg (% 1) Magnezyum 10 mg (% 3) Fosfor 12 mg (% 2) Potasyum 169 mg (% 4) Çinko 0.08 mg (% 1)

%: Günlük önerilen miktar

Stub icon Narenciye ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia yazarları ve editörleri
original
visit source
partner site
wikipedia TR

Portakal: Brief Summary ( Turkish )

provided by wikipedia TR

Portakal (Citrus sinensis), Citrus cinsi bir ağaç olan Citrus sinensis`i ve onun meyvesini tanımlar.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia yazarları ve editörleri
original
visit source
partner site
wikipedia TR

Апельсин ( Ukrainian )

provided by wikipedia UK

Ботанічний опис

Тепло- та вологолюбна рослина, вирощується в тропіках та субтропіках. Має круглу компактну крону. Листя з округлою основою і загостреною верхівкою. Квіти білі, ароматні, з великою кількістю нектару, запилюються комахами, а в Центральній Америці ще й колібрі. Плоди кулясті або овальні, іноді з зачатковим плодом на верхівці; забарвлення від світло-жовтого до майже червоного; соковиті, кисло-солодкі плоди містять цукри (до 9 %), лимонну кислоту (до 2,5 %), вітаміни А, В і С; використовуються свіжими і переробленими (соки, варення, джем, цукати). Іноді утворюються партенокарпічні плоди, які дозрівають неодночасно. Зі шкірки отримують ефірні олії.

Помологічні групи

Розрізняють 4 помологічні групи сортів:

 • звичайні — плоди з жовтою м'якоттю, багатонасіннєві;
 • пупкові — з оранжевою м'якоттю, другим зачатковим плодиком, відрізняються партенокарпією;
 • корольки — з криваво-червоною м'якоттю, невеликі, дуже солодкі;
 • яфські — крупні плоди з товстою горбкуватою шкіркою, дуже солодкі і соковиті. Із шкірки добувають ефірну апельсинову олію (до 2 %). Доросле дерево дає до 300—500 і більше плодів.

Численні сорти апельсину людина культивує вже більше 4 тисяч років, в Європі — з 15 століття, на Чорноморському узбережжі Кавказу — з 11 століття. Промислова культура апельсина розвинута в Італії, Іспанії, США, Греції та в інших країнах.

Відомо багато гібридних форм апельсина — тангори, цитранжі, цитрангори та інші.

До апельсина близький інший вид — померанець (помаранча, помаранч), який також називають кислим або гірким апельсином.

Деякі сорти

Галерея

Апельсини в мистецтві

Примітки

 1. Цыганенко Г. П. Этимологический словарь русского языка. — 2-е изд. — Киев : Радянська школа, 1989. — С. 18. — ISBN 5-330-00735-6.
 2. Помаранч // Словник української мови : в 11 т. — К. : Наукова думка, 1970—1980.
 3. Помаранча // Словник української мови : в 11 т. — К. : Наукова думка, 1970—1980.
 4. Spiegel-Roy P. On the chimeral nature of the Shamouti orange // Euphytica. — 1979. — Т. 28, № 2. — С. 361—365.
 5. Кунах В. А. . Геномная изменчивость соматических клеток растений // Биополимеры и клетка. — 1995. — Т. 11, № 6.

Література

 src= Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Апельсин


license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори та редактори Вікіпедії
original
visit source
partner site
wikipedia UK

Апельсин: Brief Summary ( Ukrainian )

provided by wikipedia UK
У Вікіпедії є статті про інші значення цього терміна: Апельсин (значення).
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Автори та редактори Вікіпедії
original
visit source
partner site
wikipedia UK

Citrus sinensis ( Vietnamese )

provided by wikipedia VI
 src=
Bài này hoặc đoạn này được đề nghị hợp nhất với bài Cam, vì hai bài đều nói về Cam.

Citrus sinensis là một loài thực vật có hoa trong họ Cửu lý hương. Loài này được (L.) Osbeck mô tả khoa học đầu tiên năm 1765.[2]

Hình ảnh

Chú thích

 1. ^ “Citrus sinensis information from NPGS/GRIN”. www.ars-grin.gov. Truy cập ngày 17 tháng 3 năm 2008.
 2. ^ The Plant List (2010). Citrus sinensis. Truy cập ngày 12 tháng 6 năm 2013.

Liên kết ngoài


Hình tượng sơ khai Bài viết họ Cửu lý hương này vẫn còn sơ khai. Bạn có thể giúp Wikipedia bằng cách mở rộng nội dung để bài được hoàn chỉnh hơn.
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia tác giả và biên tập viên
original
visit source
partner site
wikipedia VI

Citrus sinensis: Brief Summary ( Vietnamese )

provided by wikipedia VI

Citrus sinensis là một loài thực vật có hoa trong họ Cửu lý hương. Loài này được (L.) Osbeck mô tả khoa học đầu tiên năm 1765.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Wikipedia tác giả và biên tập viên
original
visit source
partner site
wikipedia VI

Апельсин ( Russian )

provided by wikipedia русскую Википедию
У этого термина существуют и другие значения, см. Апельсин.

Благодаря наличию в апельсинах комплекса витаминов и других биологически активных веществ, эти цитрусовые рекомендуют для профилактики и лечения гиповитаминозов, заболеваний печени, сердца и сосудов, обмена веществ. Пектины, которые содержатся в апельсинах, способствуют процессу пищеварения, усиливают моторную функцию толстого кишечника и уменьшают в нём гнилостные процессы. Сок апельсинапротивоцинготное средство.

Из кожуры апельсинов получают цедру, используют для приготовления настоев и варенья. В Болонье и Флоренции кожура апельсинов используется для приготовления разного рода ликёров. Из апельсиновой цедры получают апельсиновое масло.

Сок апельсина широко используется в качестве напитка в ресторанах и кафе.

Апельсины требуют при перевозке очень хорошей укладки и легко портятся, поэтому их снимают недозрелыми и упаковывают в ящики по 200—500 штук, завёрнутые каждый в непроклеенную бумагу.

Экономическое значение

Выращивание апельсинов является важной частью экономики США (штаты Флорида и Калифорния), и таких стран как Бразилии, Мексики, Пакистана, Китая, Индии, Италии, Ирана, Египта, Турции. Несколько меньшее значение имеет для Испании, Южной Африки и Греции.

По сравнению с 1974 годом в 2004 году производство апельсинов удвоилось, увеличившись на 99,8 %.

Мировое производство

апельсинов по годам

1965 18 724 1970 24 868 1975 32 204 1980 40 014 1985 40 875 1990 49 705 1995 58 496 2000 63 793 2005 62 832 2006 65 910 2007 65 502 2008 69 497 2009 67 594 2010 69 508 Toп 20 производителей апельсинов

в 2009 и 2014 годах (тысяч тонн)[10]

Флаг Бразилии Бразилия 16320 (2014 год) Флаг Китайской Народной Республики Китай 6900 (2014 год) Флаг США США 6097 (2014 год) Флаг Индии Индия 5201 (2009 год) Флаг Мексики Мексика 4300 (2014 год) Флаг Ирана Иран 2713 (2009 год) Флаг Египта Египет 2630 (2014 год) Флаг Испании Испания 2617 (2009 год) Флаг Италии Италия 2359 (2009 год) Флаг Индонезии Индонезия 2102 (2009 год) Флаг Турции Турция 1689 (2009 год) Флаг ЮАР ЮАР 1600 (2014 год) Флаг Пакистана Пакистан 1492 (2009 год) Флаг Аргентины Аргентина 900 (2014 год) Флаг Марокко Марокко 750 (2014 год) Флаг Греции Греция 800 (2009 год) Флаг Сирии Сирия 689 (2009 год) Флаг Вьетнама Вьетнам 675 (2014 год) Флаг Алжира Алжир 626 (2009 год) Флаг Ганы Гана 528 (2009 год) Источник: Продовольственная и сельскохозяйственная организация ООН

Состав плода

Необработанные плоды
(Питательная ценность в 100g)

Вода : 86,75 г Неорганические вещества: 0,44 г Пищевые волокна: 2,4 г Энергетическая ценность: 47 ккал Моносахариды: 11,75 г В том числе - Углеводы: 9,35 г Белки: 0,94 г Жиры: 0,12 г Микроэлементы Калий: 181 мг Фосфор: 14 мг Кальций: 40 мг Магний: 10 мг Натрий: 0 мг Железо: 100 мкг Медь: 45 мкг Цинк: 70 мкг Витамины Витамин С: 53,2 мг Витамин B₁: 87 мкг Витамин B₂: 40 мкг Витамин B₃: 282 мкг Витамин B₅: 250 мкг Витамин B₆: 60 мкг Витамин B₉: 0 мкг Витамин B₁₂: 0 мкг Витамин А: 225 МЕ Ретинол: 0 мкг Витамин E: 0,18 мкг Витамин K: 0 мкг Жирные кислоты Насыщенные: 15 мг Моно-ненасыщенные: 23 мг Поли-ненасыщенные: 25 мг Холестерин: 0 мг

Некоторые сорта

 src=
Плоды кровавого апельсина

Прочие сведения

 • В Аргентине для транспортировки фруктов (в основном апельсинов) был разработан самолёт FMA I.Ae. 38 Naranjero. Название транспортника (исп. Naranjero) переводится как «Апельсиновый» или «Торговец апельсинами»[13].
 • Памятник апельсину[14], созданный скульптором Александром Токаревым, был открыт в Одессе 2 сентября 2004 года в честь 210-летия города. Согласно легенде, когда-то именно апельсины спасли Одессу от упадка. Павел I не любил начинания Екатерины II, по этой причине финансирование строительства одесского порта было прекращено. Узнав о любви императора к апельсинам, жители Одессы отправили ему в феврале в качестве презента 3000 греческих апельсинов, которые в то время в России были диковинным товаром. Благодаря этому через несколько месяцев Одесса получила 250000 на строительство порта. Скульптура диаметром около 12 м представляет собой бронзовый апельсин, установленный на постаменте. Внутри него вместо одной из долек установлена статуя Павла I и тройка лошадей, впряжённых в апельсин.

См. также

Примечания

 1. Об условности указания класса двудольных в качестве вышестоящего таксона для описываемой в данной статье группы растений см. раздел «Системы APG» статьи «Двудольные».
 2. Энциклопедический словарь лекарственных, эфирномасличных и ядовитых растений / Сост. Г. С. Оголевец. — М.: Сельхозгиз, 1951. — С. 22. — 584 с.
 3. Nicolosi, E. et al. Citrus phylogeny and genetic origin of important species as investigated by molecular markers // Theoretical and Applied Genetics. — 2000. — № 100 (8). — P. 1155—1166. — DOI:10.1007/s001220051419. Архивировано 13 декабря 2013 года..
 4. 1 2 Ивченко, С. И. Загадки цинхоны. — М.: Молодая гвардия, 1965. — С. 127—128. — 208 с.
 5. Цыганенко, Г. П. Этимологический словарь русского языка. — 2-е изд. — Киев: Радянська школа, 1989. — С. 18. — 511 с. — ISBN 5-330-00735-6.
 6. Grant, M., Blackmore, S., Morton, C. Pollen morphology of the subfamily Aurantioideae (Rutaceae) // Grana. — 2000. — № 39 (1). — P. 8—20. — DOI:10.1080/00173130150503768.
 7. Барабанов, Е. И. Ботаника: учебник для студ. высш. учеб. заведений. — М.: Издат. центр «Академия», 2006. — С. 300. — 448 с. — ISBN 5-7695-2656-4.
 8. Жизнь растений, т. 5, ч. 2, 1981, с. 238—239.
 9. Жизнь растений, т. 5, ч. 2, 1981, с. 239.
 10. Производство апельсин (неопр.).
 11. Spiegel-Roy P. On the chimeral nature of the Shamouti orange // Euphytica. — 1979. — Т. 28, № 2. — С. 361—365.
 12. Кунах В. А. Геномная изменчивость соматических клеток растений // Биополимеры и клетка. — 1995. — Т. 11, № 6.
 13. I.A. 38 Hörten — Crónicas y testimonios (недоступная ссылка) (исп.)
 14. Памятник апельсину - Википедия
license
cc-by-sa-3.0
copyright
Авторы и редакторы Википедии

Апельсин: Brief Summary ( Russian )

provided by wikipedia русскую Википедию
У этого термина существуют и другие значения, см. Апельсин. src= Плоды апельсина

Благодаря наличию в апельсинах комплекса витаминов и других биологически активных веществ, эти цитрусовые рекомендуют для профилактики и лечения гиповитаминозов, заболеваний печени, сердца и сосудов, обмена веществ. Пектины, которые содержатся в апельсинах, способствуют процессу пищеварения, усиливают моторную функцию толстого кишечника и уменьшают в нём гнилостные процессы. Сок апельсинапротивоцинготное средство.

Из кожуры апельсинов получают цедру, используют для приготовления настоев и варенья. В Болонье и Флоренции кожура апельсинов используется для приготовления разного рода ликёров. Из апельсиновой цедры получают апельсиновое масло.

Сок апельсина широко используется в качестве напитка в ресторанах и кафе.

Апельсины требуют при перевозке очень хорошей укладки и легко портятся, поэтому их снимают недозрелыми и упаковывают в ящики по 200—500 штук, завёрнутые каждый в непроклеенную бумагу.

license
cc-by-sa-3.0
copyright
Авторы и редакторы Википедии

( Chinese )

provided by wikipedia 中文维基百科
Disambig gray.svg 本文介绍水果,关于同名色彩,详见橙色;关于东方Project中的人物“橙”,详见东方妖妖梦
Star of life caution.svg 维基百科中的醫療相关内容仅供参考,詳見醫學聲明。如需专业意见请咨询专业人士。

学名Citrus sinensis)是芸香科柑橘属的物种[1][2],亦稱為柳橙黄果金环。橙是柑果,也是人類種植了很久的混合品種──本來是柚子Citrus maxima)與橘子Citrus reticulata)的雜交品種,起源於東南亞;在生物學的角度,人们日常所吃的甜橙其實亦是變種──原來的品種應該是酸橙,甜橙是酸橙在華南的變種。

名稱

橙在世界各地都有不同的名稱,在歐洲,有部份語言會根據他們得到這種水果的國家而為橙命名,舉例說:

台灣柳丁300多年前由廣東新會引進,粵語橙唸dang3(丁鄧切),橙經常都被唸作柳丁或香丁,其實應寫成「柳橙」,此乃因閩南語中「丁」「橙」同音(台罗:ting)而誤寫至今。

形态

常绿小乔木,高3-8米;圆形树冠;椭圆或卵圆形叶片,微尖,叶翼稍小,有波状锯齿;白色朵,花期4月;球形或卵圆形果实,皮较厚,一般表面光滑,不易剥离;中心柱一般充实;种子多胚,胚白色;根据品种不同,果实成熟期有所不同,一般多在冬季成熟。[3]

營養價值

生橙每100 g(3.5 oz)食物營養值
197 kJ(47 kcal)
11.75 g
9.35 g膳食纖維 2.4 g
0.12 g
飽和脂肪 0.015 g單元不飽和脂肪 0.023 g多元不飽和脂肪 0.025 g
0.94 g
色氨酸 0.009 g蘇氨酸 0.015 g異亮氨酸 0.025 g亮氨酸 0.023 g賴氨酸 0.047 g蛋氨酸 0.02 g胱氨酸 0.01 g苯丙氨酸 0.031 g酪氨酸 0.016 g纈氨酸 0.04 g精氨酸 0.065 g組氨酸 0.018 g丙氨酸 0.05 g天冬氨酸 0.114 g穀氨酸 0.094 g甘氨酸 0.094 g脯氨酸 0.046 g絲氨酸 0.032 g 維生素維生素A equiv.
(1%)
11 μg
(1%)
71 μg
129 μg
硫胺(維生素B1
(8%)
0.087 mg核黃素(維生素B2
(3%)
0.04 mg菸鹼酸(維生素B3
(2%)
0.282 mg
(5%)
0.25 mg吡哆醇維生素B6
(5%)
0.06 mg葉酸(維生素B9
(8%)
30 μg維生素B12
(0%)
0 μg膽鹼
(2%)
8.4 mg維生素C
(64%)
53.2 mg維生素D
(0%)
0 IU維生素E
(1%)
0.18 mg維生素K
(0%)
0 μg 膳食礦物質
(4%)
40 mg
(1%)
0.1 mg
(3%)
10 mg
(1%)
0.025 mg
(2%)
14 mg
(4%)
181 mg
(0%)
0 mg
(1%)
0.07 mg 其他成分 86.75 g
參照美國標準的相對百分比
成人每日的膳食營養素參考攝取量英语Dietary Reference Intakes(RDI)
來源:(英文)美國農業部營養数据库

柳丁含有醣類膳食纖維維生素B群維生素C類胡蘿蔔素檸檬酸果膠等營養素,是含量頗高的水果。

柳丁的維生素C可保護細胞,對抗自由基;果肉所含的膳食纖維,則可以促進消化、改善便祕。所含的果膠能加速食物通過消化道,使脂質、膽固醇更快從糞便排泄出去;檸檬酸,則可以幫助胃液對脂肪物質進行消化,並增進食慾。

須注意柳丁在飯前或空腹時食用,會對胃產生不良影響;一次食用過量的柳丁,也會產生噁心、嘔吐的症狀。有口乾咽燥、舌紅苔少等現象的人不能吃柳丁,否則容易傷肝氣、發虛熱。柳丁的甜度高,糖尿病患者不適合吃太多。

用途与种植

 src=
一杯橙汁,橙往往被用以榨取橙汁

对该植物的利用主要集中在果实上。该种果实可以剥皮鲜食果肉,果肉也可以用作其他食物的附加物如水果蛋糕、果肉果冻等。果实的另一个重要用途为榨汁,一般家庭即可利用压榨式或旋转式榨汁机榨取果汁直接饮用,也可利用果汁酸甜的特性烹饪菜肴[4],或是将橙汁与麵粉、米粉等混合做成糕点[5]。 作为商品出售的食品也常常加入橙汁以使其具有橙的香甜风味,比如橙汁糖果、橙汁酸奶、橙汁雪糕、橙汁奶茶等等。混合型果汁、果蔬汁、汽水等饮料也常常勾兑橙汁成分。一些固体饮料如果珍虽然不含有橙汁成分,但是用人造香料来模仿出橙的味道。[6]橙汁根据加工工艺的不同,可以分为冷冻浓缩(FCOJ)、浓缩汁还原的冷藏类型(RECON)、非浓缩还原型(NFC)[7]。 橙皮有时用来作为装饰,也可从橙皮及橙花中提取出精油[8]。橙皮也可作为中药材,如《滇南本草》记载:“黄果皮化痰定喘,止咳嗽,下气消痰,功甚于广陈皮;补胃和中,力不及广陈皮。主降气宽中,破老痰结痰固如胶者。” 某些种类的脐橙也可作为观赏果树来种植。 柳橙的果糖,可促進酒精分解,維生素C也有助於分解血中乙醛,因此食用柳橙,這2種營養素可相輔相成,快速消解宿醉。 提煉成精油有平衡、提振情緒的作用。可解痙攣、再生功效。適合用於皮膚保養品中。要注意的是,柑橘類的精油會增加對日光的敏感度,如果在戶外待一段時間,建議不要使用此類精油。 橙也能用来止咳化痰,屬性甘帶酸的橙,經加鹽燉煮後可變性,惹咳酸性大減,而更重要的是,撒在橙肉內燉煮的那把鹽,可有助消炎清熱,配合燉橙同吃可起「潤下」往下走的療效作用,令久咳肺熱經生理消化吸收,將熱帶落大腸排走,當肺氣理順,感冒後的喉嚨痕咳嗽便可消失。

分布

喜欢光照,温暖环境,需水量较大。海气候,丘陵、低山或江河湖沿岸地区。橙原产于亚洲,中国[9]印度可能是最早展开橙人工栽培的国家。然后又经阿拉伯人传至伊比利亚半岛进入欧洲。[10] 由于橙树是喜阳植物,人工种植时不能与高杆作物一起套种。但是可以牧草、花生蔬菜等作物套种以提高经济效益。橙树常见病虫害有螨类、粉虱、潜叶蛾等[11]。高产甜橙每亩产量可达5以上,每株产量在150千克以上。[12]

产量

 src=
2005年甜橙出产
世界主要甜橙生产国 — 2005 (百万吨) src= 巴西 17.8 src= 美國 8.4 src= 墨西哥 4.1 src= 印度 3.1 src= 中华人民共和国 2.4 src= 西班牙 2.3 src= 義大利 2.2 src= 伊朗 1.9 src= 埃及 1.8 src= 巴基斯坦 1.6 世界总产量 61.7 来源:
联合国粮食及农业组织 (FAO)
[13]

目前橙的主要產地在美國墨西哥義大利西班牙葡萄牙巴西中國等國家。根据2005年的数据,巴西和美国是世界最大橙生产国,两国生产的橙主要用来制成橙汁。[14]

 src=
橙花

文化

 src=
《橙黃橘綠》, 趙令穰

橙也经常出现在各种文学作品比如诗歌中。如宋朝周邦彦的《少年遊》:

“ 并刀如水,吳鹽勝雪,纖指破新橙。
錦幄初溫,獸香不斷,相對坐調笙。
低聲問:向誰行宿?城上已三更。
馬滑霜濃,不如休去,直是少人行 ”

參見

参考文献

 1. ^ 1.0 1.1 Citrus sinensis (L.) Osbeck. In: The Plant List (2013). Version 1.1. Published on the Internet; http://www.theplantlist.org/ [2017-9-5].
 2. ^ 2.0 2.1 USDA GRIN Taxonomy, [2015-09-29]
 3. ^ 甜橙 互联网档案馆存檔,存档日期2011-07-08.
 4. ^ 省时又讨巧的节日菜肴 橙汁鳕鱼(组图) 互联网档案馆存檔,存档日期2013-03-15.
 5. ^ 小米菜肴: 橙汁小米糕[永久失效連結]
 6. ^ 果珍是不折不扣人造物 互联网档案馆存檔,存档日期2011-11-23.
 7. ^ 世界柑桔汁市场的消费类型、特点和趋势分析[永久失效連結]
 8. ^ 甜橙 Orange
 9. ^ 中国文化与外来作物:以水果为例[永久失效連結]
 10. ^ history of Orange Fruit
 11. ^ 甜橙技术[永久失效連結]
 12. ^ 甜橙品种优系[永久失效連結]
 13. ^ FAO Statistics Statistics for 2005. Retrieved on 2009-06-19.
 14. ^ 世界柑桔产销现状与趋势(摘要)[永久失效連結]
 • 《台灣蔬果實用百科第三輯》,薛聰賢 著,薛聰賢出版社,2003年

外部連結

 src= 维基共享资源中相关的多媒体资源: src= 维基物种中的分类信息:
 • 甜橙 Tiancheng 藥用植物圖像數據庫 (香港浸會大學中醫藥學院) (中文)(英文)
 • 酸橙 Suancheng 藥用植物圖像數據庫 (香港浸會大學中醫藥學院) (中文)(英文)
 • 枳實 Zhishi 中藥材圖像數據庫 (香港浸會大學中醫藥學院) (中文)(英文)
 • 新桔皮苷 Neohesperidin 中草藥化學圖像數據庫 (香港浸會大學中醫藥學院) (中文)(英文)
柑橘属下的已知品种
青檸 酸橙和其栽培變種
酸橙 · 代代酸橙 · 枸头橙 · 红皮酸橙 · 黄皮酸橙 · 虎头柑 · 日本夏橙 · 南庄橙 · 小红橙 · 朱栾
常山胡柚 道县野桔 香圆 红河橙 箭叶橙 宜昌橙 香橙 柠檬 大种橙 莽山野桔 和其栽培變種 香橼 (枸櫞)和其栽培變種 葡萄柚 柑橘和其栽培變種 和其栽培變種 立花橘 物種識別信息
 title=
license
cc-by-sa-3.0
copyright
维基百科作者和编辑

橙: Brief Summary ( Chinese )

provided by wikipedia 中文维基百科
Disambig gray.svg 本文介绍水果,关于同名色彩,详见橙色;关于东方Project中的人物“橙”,详见东方妖妖梦Star of life caution.svg 维基百科中的醫療相关内容仅供参考,詳見醫學聲明。如需专业意见请咨询专业人士。

橙(学名:Citrus sinensis)是芸香科柑橘属的物种,亦稱為柳橙、黄果、金环。橙是柑果,也是人類種植了很久的混合品種──本來是柚子(Citrus maxima)與橘子(Citrus reticulata)的雜交品種,起源於東南亞;在生物學的角度,人们日常所吃的甜橙其實亦是變種──原來的品種應該是酸橙,甜橙是酸橙在華南的變種。

license
cc-by-sa-3.0
copyright
维基百科作者和编辑

オレンジ ( Japanese )

provided by wikipedia 日本語
曖昧さ回避 この項目では、柑橘類の植物及びその果実(果物)について説明しています。オレンジの果実のような暖色については「オレンジ色」を、その他の用法については「オレンジ (曖昧さ回避)」をご覧ください。
オレンジ Orange Crop Kufr Jammal.JPG
オレンジの収穫
分類 : 植物界 Plantae 階級なし : 被子植物 Angiosperms 階級なし : 真正双子葉類 Eudicots 階級なし : バラ類 Rosids : ムクロジ目 Sapindales : ミカン科 Rutaceae : ミカン属 Citrus : オレンジ C. sinensis 学名 Citrus sinensis (L.) Osbeck 和名 アマダイダイ、オレンジ 英名 Orange
 src=
オレンジの実と花
 src=
オレンジ。内部の様子がよくわかる。
 src=
ブラッドオレンジ
オレンジ(生の全実用品種) 100 gあたりの栄養価 エネルギー 糖類 食物繊維 飽和脂肪酸 一価不飽和 多価不飽和 トリプトファン トレオニン イソロイシン ロイシン リシン メチオニン シスチン フェニルアラニン チロシン バリン アルギニン ヒスチジン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン ビタミン ビタミンA相当量 チアミン (B1) リボフラビン (B2) ナイアシン (B3) パントテン酸 (B5) ビタミンB6 葉酸 (B9) ビタミンB12 コリン ビタミンC ビタミンD ビタミンE ビタミンK ミネラル ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 鉄分 亜鉛 マンガン セレン 他の成分 水分 マイクログラム • mg = ミリグラム
 • IU = 国際単位
 • %はアメリカ合衆国における
  成人栄養摂取目標 (RDI) の割合。
  出典: USDA栄養データベース(英語)

  オレンジ(英名: orange、学名: Citrus sinensis)はミカン科ミカン属の常緑小高木、またはその果実のこと。 (syn. C. aurantium)、柑橘類に属する。和名はアマダイダイ(甘橙、甘代々)。オレンジ類はスイートオレンジ、サワーオレンジ、マンダリンオレンジに大別される。

  我々の日常生活において単にオレンジというと、非常に多く栽培、流通されているスイートオレンジのネーブルオレンジバレンシアオレンジを指すことが多い。また、英語の orange という単語がよく「みかん」と日本語訳されることが多いが、日本で単に「みかん」というとマンダリンオレンジの近縁である温州みかんを指すことが多く、同じ柑橘属であるが、別の種類である。

  なお、オレンジの果実のような暖色オレンジ色という(橙色と区別される事もある)。

  概要[編集]

  原産地はインドアッサム地方。日本に導入されたのは明治時代。現在の主産地はアメリカブラジルスペインイタリアメキシコなど。日本での栽培はネーブルオレンジを除いてそれほど多くなく、国内流通品の大部分はアメリカカリフォルニア産である。

  ネーブルオレンジは広島県和歌山県静岡県などで年間6,000トン前後生産されている。

  果皮、果肉共にオレンジ色(橙色)で多汁質。適度な甘味・酸味をもち、香り高い。生食用のほか、ジュースの原料として利用され、またカモなどの肉の料理にソースとして用いられる。なお果皮はオレンジピール(オレンジの皮の砂糖漬け)やキュラソーの原料としても使われる。中東では、花弁を蒸留して得られる液体「オレンジフラワーネロリ)ウォーター」を菓子飲み物の香りづけに用いる。

  果皮と袋(じょうのう)が密着して離れにくいのが特徴。

  成分[編集]

  主成分として4-6%のショ糖と0.7-1.2%のクエン酸を含む。ビタミンCを40-60mg/100g前後、ビタミンA効力を10-42IU/100g前後含む。遊離アミノ酸として、アスパラギンアスパラギン酸プロリンγ-アミノ酪酸アルギニンなどを多く含む。

  品種[編集]

  スイートオレンジ[編集]

  スイートオレンジの品種群には、普通オレンジ(common orange)、ネーブルオレンジ(navel orange:臍柑=果実のお尻の部分にへそ〔くぼみ〕のあるオレンジを指す)、ブラッドオレンジ(blood orange)などがあり、普通オレンジとネーブルオレンジの栽培がもっとも多い。ブラッドオレンジの原産地はイタリア。主にジュースの原料となる。その名の通り、真っ赤な色のジュースとなる。

  • 普通オレンジ品種群
   • 早生種
    • ハムリン(hamlin)
    • パーソンブラウン(parson brown)
    • サルスチアーナ(salustiana)
   • 福原 
   • 中生種
    • パインアップル(pinnapple)
    • シャムーティ(shamouti)
   • 晩生種
  • ネーブルオレンジ品種群
   • ワシントン(washington)
   • トムソン(tomson)
   • ナベラーテ(navelate)
   • バイアニーニャ(bihianinha)
   • 鈴木
   • 丹下
   • 清家
   • 福本 など
  • ブラッドオレンジ品種群
   • サンギネロ(sanguinello)
   • タロッコ(tarocco)
   • モロ(moro)
   • マルチーズブラッド(maltese blood)
   • サンギネリ(sanguinelli)
   • ドブレヒナ(doblefina) など

  ビターオレンジ[編集]

  など

  Portal:果物 ポータル 果物 src= ウィキメディア・コモンズには、オレンジに関連するメディアおよびカテゴリがあります。 src= ウィキスピーシーズにオレンジに関する情報があります。

  流通[編集]

  バナナやオレンジなどの輸入果実を卸売市場で取引するときの単位は「カートン」と言い、レモンは1カートン88個である。[1]

  脚注[編集]

  1. ^ 日本経済新聞朝刊 2017年4月26日
  柑橘類ミカン科 ミカン属
  (カンキツ属) オレンジ グレープフルーツ類 香酸柑橘類 雑柑類 タンゴール
  タンゼロ ブンタン類 ミカン カラタチ属 キンカン
  • 長葉金柑
  • 長実金柑
  • 寧波金柑
  • 福州金柑
  • 香港金柑
  • 丸実金柑
  関連項目 ソフトドリンク アルコールカクテル その他
   title=
  license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  ウィキペディアの著者と編集者
  original
  visit source
  partner site
  wikipedia 日本語

  オレンジ: Brief Summary ( Japanese )

  provided by wikipedia 日本語

  オレンジ(英名: orange、学名: Citrus sinensis)はミカン科ミカン属の常緑小高木、またはその果実のこと。 (syn. C. aurantium)、柑橘類に属する。和名はアマダイダイ(甘橙、甘代々)。オレンジ類はスイートオレンジ、サワーオレンジ、マンダリンオレンジに大別される。

  我々の日常生活において単にオレンジというと、非常に多く栽培、流通されているスイートオレンジのネーブルオレンジバレンシアオレンジを指すことが多い。また、英語の orange という単語がよく「みかん」と日本語訳されることが多いが、日本で単に「みかん」というとマンダリンオレンジの近縁である温州みかんを指すことが多く、同じ柑橘属であるが、別の種類である。

  なお、オレンジの果実のような暖色オレンジ色という(橙色と区別される事もある)。

  license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  ウィキペディアの著者と編集者
  original
  visit source
  partner site
  wikipedia 日本語