dcsimg

Гинка ( Macedonian )

provided by wikipedia emerging languages

Предлошка:Автоматска таксокутија

Гинката (Предлошка:Науч) е фамилија на голосеменици која потекнува од времето на мезозоикот, а денес содржи само еден претставник — гинкото (Ginkgo biloba). Поради неговата неизменетост, тој се смета за жив фосил. Пред околу 170 милиони години (во периодот јура) постоеле многу повеќе родови припадници на оваа фамилија и биле едни од најчестите дрвенести растенија кои го населувале скоро целото копно.[1] Непосредно пред почетокот на терцијарот поголемиот број на видови од оваа фамилија веќе биле изумрени.

Родови

Забелешка: Со знакот † обележани се изумрени родови.

Наводи

 1. Предлошка:Наведено списание

 • „Ginkgoopsida“ Обединет таксономски информативен систем. (англиски)
 • „Ginkgopsida“ Обединет таксономски информативен систем. (англиски)
 • „Ginkgoales“ Обединет таксономски информативен систем. (англиски)
 • „Ginkgoaceae“ Обединет таксономски информативен систем. (англиски)
 • license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  Автори и уредници на Википедија

  Гинка: Brief Summary ( Macedonian )

  provided by wikipedia emerging languages

  Предлошка:Автоматска таксокутија

  Гинката (Предлошка:Науч) е фамилија на голосеменици која потекнува од времето на мезозоикот, а денес содржи само еден претставник — гинкото (Ginkgo biloba). Поради неговата неизменетост, тој се смета за жив фосил. Пред околу 170 милиони години (во периодот јура) постоеле многу повеќе родови припадници на оваа фамилија и биле едни од најчестите дрвенести растенија кои го населувале скоро целото копно. Непосредно пред почетокот на терцијарот поголемиот број на видови од оваа фамилија веќе биле изумрени.

  license
  cc-by-sa-3.0
  copyright
  Автори и уредници на Википедија